Paza bună trece primejdia rea. Despre asta știu cel mai bine inspectorii de patrulare. De aceea, odată cu răcirea vremii, au inițiat o campanie de informare a conducătorilor auto despre necesitatea schimării cauciucurilor de vară pe cele de iarnă. Majoritatea șoferilor opriți în trafic au spus că mașinile lor sunt echipate corespunzător. Oamenii se grăbesc să-și ajusteze vehiculele la sezonul rece, înainte ca să cadă primii fulgi.

„ – Domnule conducător auto, astăzi, am început acțiuni de informare a populației, pentru a schimba anvelopele de iarnă. – Sunt de iarnă deja.”

Zeci de șoferi, care intrau, astăzi, în capitală, pe la porțile orașului, au fost trași pe dreapta de inspectorii de patrulare, dar nu pentru a fi sancționați, ci pentru a fi informați.

„Spuneți, vă rog, aveți echipat automobilul cu pneuri necesare? – Da, sunt cu cauciucuri de iarnă, de la începutul lunii noiembrie.”

Conducătorii auto au primit în dar și câte un manometru, pentru a verifica presiunea în roți și durabilitatea protectorului. Inspectorii de patrulare le-au arătat și cum să-l utilizeze.

– Inspectoratul Național de Securitate Publică vă înmânează un manometru, pentru a verifica presiunea în roți și protecrorul. Înălțimea protectorului, la dumneavoastră este perfectă și, totodată, și presiunea în anvelope. Aici vă arată ce presiune aveți în roată.”

Majoritatea mașinilor erau deja echipate cu anvelope de iarnă. Șoferii spun că nu așteaptă să cadă prima zăpadă, ca să-și schimbe pneurile.

„Iarna trecută, nu a fost zăpadă deloc, dar oricum trebuie de pus, pentru că e problematic. Dacă ajungi într-o cotitură ori în pantă, e problemă, te răstorni, nu ține mașina pe drum.”

„Iarnă nu prea avem, dar pneurile trebuie schimbate, mai ales că avem temperaturi joase acum. – De ce trebuie să țină cont toți șoferii? – În primul rând, de siguranța lor.”

Campania de informare este desfășurată de Inspectoratul Național de Securitate Publică și v-a fi organizată pe întreg teritoriul țării.

PAVEL APOSTOL, ȘEFUL SECȚIEI EVIDENȚĂ ȘI ANALIZĂ ACCIDENTE RUTIERE INSP: „Această acțiune de sensibilizare, pe care o facem noi astăzi, ține încă o dată să readucă aminte șoferilor despre necesitatea schimbării pneurilor de iarnă, fiindcă chiar și amenda nu este atât de mare – de doar 300 de lei. Dar nu este atât de importantă amenda, cât viața și sănătatea.”

Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, în prezent, legislația nu prevede o perioadă fixă, în care vehiculele trebuie să fie echipate cu pneuri de iarnă. Totuși, șoferii pot fi amendați în cazul în care, în sezonul rece, ei circulă cu pneuri de vară pe carosabilul acoperit cu polei sau în timp ce cad precipitații sub formă de lapoviță ori ninsoare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!