/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Aleksandr Lukaşenko spune în ce condiții va renunţa la postul de preşedinte

27 noiembrie 2020, ora 18:53

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri că va renunţa la postul său după ce noua Constituţie va fi adoptată şi a propus reducerea puterilor prezidenţiale în cadrul reformelor, deşi nu a avansat un termen pentru aceste decizii, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Lukaşenko, care s-a confruntat cu proteste în masă ce i-au cerut să se retragă după alegerile prezidenţiale de la 9 august pe care el pretinde că le-a câştigat, a făcut această declaraţie la o zi după ce ministrul de externe rus Serghei Lavrov i-a spus să continue cu reformele constituţionale pentru a dezamorsa criza.

„Nu voi lucra cu voi ca preşedinte în baza noii Constituţii”, a spus Lukaşenko, potrivit agenţiei de ştiri belaruse Belta.

El a mai spus că actuala constituţie necesită reforme pentru că prea multă putere este concentrată în mâinile preşedintelui şi că ar exista „probleme” dacă ar ceda acum frâiele puterii.

Aleksandr Lukaşenko a făcut aceste declaraţii la un spital care tratează pacienţi de coronavirus, unde a purtat un costum alb de protecţie biologică şi a vorbit cu pacienţii, purtând mască, dar nu şi mănuşi.

Rusia, un aliat-cheie, a sprijinit public intenţia declarată a lui Lukaşenko de a reforma constituţia, dar nu s-au materializat propuneri, în condiţiile în care disputa politică între Lukaşenko şi oponenţii săi a continuat.

Protestatarii au respins reformele propuse ca pe o tactică a regimului Lukaşenko de a trage de timp.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a spus lui Lukaşenko joi să-şi onoreze promisiunea de reformă, precum şi alte angajamente luate faţă de preşedintele rus Vladimir Putin la o întâlnire din septembrie.

Acţiunile lui Lukaşenko sunt urmărite cu atenţie pentru indicii privind ceea ce Rusia îl determină să facă, întrucât sprijinul Moscovei este vital pentru rămânerea lui la putere, comentează Reuters.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram