Război în Ucraina, ziua 171: Apelul autorităților din Energodar. Slovacia livrează Ucrainei patru obuziere Zuzana

social

Angajarea străinilor în Republica Moldova va fi simplificată. Ce prevede proiectul votat în prima lectură în Parlament

27 noiembrie 2020, ora 11:33
Distribuie:

Procesul de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova va fi optimizat. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, un proiect de modificare a legislației, în prima lectură. Potrivit proiectului, urmează să fie exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini.

De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede, în prezent legislația. În conformitate cu modificările prevăzute, cetățeanul străin va prezenta pentru acordarea dreptului de ședere în scop de muncă copia contractului individual de muncă.

Va fi exclus din legislație și alineatul care reglementează modalitatea de documentare a străinilor în scop de muncă în baza Listei ocupațiilor prioritare, aprobată de Guvern.

Printre propunerile incluse în proiect se regăsește și posibilitatea de prelungire a dreptului de ședere provizorie doar până la trei ani consecutiv.

De asemenea, persoana juridică ce va prezenta intenționat acte incorecte sau neautentice autorității competente pentru străini pentru acordarea sau prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă cetățenilor străini aflați provizoriu în Republica Moldova va fi sancționată cu amendă de până la 7 500 de lei.

Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma DA au îndemnat colegii din Parlament să amâne votarea acestui proiect de lege făcând trimitere la securitatea Republicii Moldova. Dan Perciun a menționat că suspectă în acest proiect de lege încercarea de a aduce de peste hotare forță de muncă mai ieftină și astfel în Republica Moldova ar putea să scadă competitivitatea salarizării.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram