Război în Ucraina, ziua 171: Apelul autorităților din Energodar. Slovacia livrează Ucrainei patru obuziere Zuzana

social

Proveniența peștelui scos în vânzare va fi verificată de Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Instituția va putea aplica și amenzi

27 noiembrie 2020, ora 12:44
Distribuie:

Inspectoratul pentru Protecția Mediului va avea dreptul de a verifica documentația persoanelor fizice și juridice privind proveniența peștelui și altor organisme acvatice în caz de transportare sau comercializare. La fel, instituția va aplica amenzi în caz de nerespectare a legislației. Un proiect în acest sens a fost votat de deputați în prima lectură.

Potrivit autorului, democratului Nicolae Ciubuc, proiectul are drept scop excluderea fenomenului pescuitului ilegal și al braconajului piscicol în obiectivele acvatice de pe teritoriul țării.

În prezent, conform prevederilor Codului Contravențional, încălcarea regulilor de transportare și comercializare a produselor pescuitului și altor organisme acvatice se constată și se examinează de către colaboratorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care monitorizează doar calitatea produselor. Proveniența acestora nu este verificată de nicio instituție.

Modificările propuse vor permite conjugarea eforturilor ANSA și a IPPM de a desfășura acțiuni comune în domeniul securității mediului ambiant și au scop de a contribui la restabilirea resurselor piscicole în cele două artere vitale – râurile Nistru și Prut.

Autorul inițiativei legislative este deputatul Nicolae Ciubuc, președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională.

Începând cu 1 aprilie 2016, în Republica Moldova a fost interzis pescuitul industrial și comercial pentru a conserva resursele biologice acvatice și pentru a asigura restabilirea acestora. Actualmente, acvacultura este limitată la câteva specii de pești – crap, caras, sânger, novac, amur și somon african. Orice altă specie de pești din apele dulci  pe piață provine din braconaj sau este de import.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram