/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Pandemia și faptul că oamenii au stat mai mult timp în casă a dublat cazurile de violență în familie

27 noiembrie 2020, ora 22:13

Statistici cutremurătoare și apeluri reconstituite au fost prezentate, astăzi, de către reprezentații La Strada Moldova și Serviciul Unic 112. Pandemia și faptul că oamenii au stat mai mult timp închiși în casă a dublat cazurile de violență în familie și apelurile parvenite la telefonul de încredere dar și la 112. Cel mai mic apelant care a sunat și a zis că tatăl lui o bate pe mama avea doar 5 ani, iar cea mai vârstnică femeie care a sunat avea 89 de ani și se plângea că a fost bătută de propriul fiu. Vă atenționăm că unele convorbiri pe care le vom difuza în cele ce urmează vă pot afecta emoțional.

O conversație audio care a fost reconstituită, prezintă cazul în care intervenția oamenilor legii trebuie să fie imediată și nu suportă nicio amânare. Iar în cazul în care victima sună la telefonul de încredere, atunci cei de Asociația La Strada trimit neapărat un echipaj de poliție, iar în caz de necesitate – și ambulanța.

Sunt însă și cazuri când victimele refuză intervenția poliției și solicită consiliere psihologică ori vor să fie sfătuite cum să procedeze. În acest caz, apelanții sunt redirecționați către telefonul de încredere pentru femei și fete. Pentru a preveni ori a soluționa cât mai rapid astfel de cazuri, reprezentații Asociației La Strada și cei de la Serviciul 112 au semnat un acord, în baza căruia au posibilitatea să sincronizeze eforturile celor două instituții și să îmbunătățească asistența acordată victimelor violenței în familie.

Așadar, Serviciul 112 va redirecționa toate apelurile victimelor violenței în familie către telefonul de încredere pentru femei și fete, în cazurile în care beneficiara refuză intervenția poliției ori se află în situație de criză şi are nevoie de suport emoțional ori consiliere psihologică. La rândul lor, specialiștii La Strada Moldova vor oferi suport partenerilor prin activități de instruire și formare continuă a operatorilor serviciului 112 în domeniul combaterii violenței în familie și violenței sexuale.

LIVIU OBOROC, DIRECTOR, SERVICIUL UNIC PENTRU APELURI DE URGENȚĂ 112: Este un efort suplimentar al nostru, a celor două instituții, pentru a contribui la diminuarea acestui fenomen nefast din Republica Moldova, fie violența în familie, sau pe bază de gen sau alt tip de violență”.

Potrivit informațiilor prezentate de Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, Republica Moldova este în topul țărilor din Europa cu cele mai multe cazuri în care femeile au fost abuzate psihologic ori sexual cel puțin o dată în viață.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram