/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Au construit o mașină de la zero. O echipă de moldoveni a construit o mașină off-road, suta la sută electrică

missing
28 noiembrie 2020, ora 20:40

O echipă de moldoveni a construit o mașină off-road, suta la sută electrică. Dacă primul proiect lansat de ingineri prezenta un kit de conversie ce transforma o Dacia în mașină electrică, astăzi echipa se poate mândri cu un vehicul construit de la zero. După un an de muncă intensă, ieri, Oleg Și Maxim au tras cortinele și au etalat bijuteria pe patru roți publicului. Cu toate că mașina a fost construită cu scopul de a transporta încărcături, aceasta impresionează prin designul și formele deosebite.

Ideea de a construi o mașină electrică de teren a fost inspirată din Asia, iar scopul inițial al proiectului a fost de a implica tinerii studenți în procesul de proiectare a unei mașini de la zero.

OLEG ȘARGU, COORDONATOR PROIECT: „Activând la universitatea tehnică la acel moment am adus proiectul pentru ca studenții să fie implicați, profesorii să fie implicați, cumva să facem o punte, o conexiune între industrie și academie, pe lângă faptul că-i o conexiune între două țări, una asiatică și noi, Moldova.”

Totuși, ambiția și perseverența le-a schimbat cursul destinului. Acum designerii auto lucrează intensiv pentru a aduce pe piață autohtonă primul offroader electric creat în Moldova.

OLEG ȘARGU, COORDONATOR PROIECT: „Ne-am dedicat cu trup și suflet, așa s-a primit că full time, nu știu, 50-60-100 de ore săptămânal ne-am ocupat doar cu proiectul dat. 03:12-03:19 Este o mașină utilitară, care poate fi dotată cu diferite agregate, diferite forme, remorcă, dubiță.”

Cel care s-a ocupat de proiectarea și designul mașinii a fost Maxim. Inspirația de a construi un vehicul electric vine de la experiența anterioară într-o agenție britanică de design auto.

MAXIM CONOPLIN, DESIGNER AUTO: „S-a început cu o schiță, desen, schițare de mână, apoi modelare în 3D, a fost necesar să scanez, să import toate componentele care urmau să fie integrate în vehicul, deja trebuia să fie rezolvată și ergonomica , adică poziția de conducere, spațiul în interior.”

Fiindcă este o mașină concepută de la zero, toate detaliile au fost prelucrate minuțios, cu scopul de a lansa o machetă corespunzătoare produsului final, ce se include în parametrii unui vehicul de teren. Aceasta are o capacitate de 600 de Kg.

MAXIM CONOPLIN, DESIGNER AUTO: „Are tracțiune 4 pe 4 și putere în deplin, adică nominal avem vreo 30 kW de putere.”

NICOLETA DODON, REPORTERĂ: „Pentru a nu încălca regulile de securitate, mașina a fost construită cu o capacitate de 30 de kW. În așa componență aceasta nu poate depăși viteza de 40 de kilometri la oră. Totuși, echipa de designeri auto planifică să construiască și o versiune destinată uzului utilitar, respectând aceeași parametri, dar cu scopul de a transporta încărcături.”

Pentru ca mașina să fie certificată, aceasta urmează să treacă printr-o serie de schimbări, astfel, ca invenția să poată corespunde traseelor din Moldova.

„Urmează câteva schimbări în funcție de ce dorim pe viitor, dacă de certificat, de omologat diferite piese, deci este work in progress, inclusiv ecranul. Ecranul, de fapt, așteptăm și ca studenții să vină cu careva impuls, cu careva sugestii.”

Deși proiectul a fost lansat abia ieri, bijuteria pe patru roți și-a găsit deja admiratorii.

„Îmi place cum e făcută, arată frumos. – Da? – Da, în exterior arată bine. Arată modern, futuristic.”

Ieri, offroaderul moldovenesc a fost lansat în cadrul evenimentului „Noaptea cercetătorilor”. Printre organizatorii evenimentului se regăsește Universitatea Tehnică din Moldova, care a susținut realizarea acestei inovații. Mașina creată este una silențioasă și ecologică, iar datorită acestui fapt nu poluează aerul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram