Mai optimistă și mai dornică de viață ca niciodată. Așa am cunoscut-o pe Iulia Grigorievna, o fostă profesoară trecută de 80 de ani din satul Brăviceni, raionul Orhei. La fel ca majoritatea oamenilor în vârstă de la noi, trăiește mai mult singură, într-o casă veche și cu o pensie prea mizeră ca să-i asigure un trai decent.

Chiar și așa, bătrâna nu se plânge, ba dimpotrivă. Ea zice că încearcă să se descurce cu ceea ce are și se bucură că este ajutată de asistența socială din sat. O mai vizitează din când în când și unii oameni din localitate, care nu uită de ea.

Iulia Grigorevna este cunoscută de toată lumea din sat ca profesoara de matematică și biologie, care a predat toată viața la gimnaziul din Brăviceni. Are 82 de ani și spune că trăiește cu ziua de azi. Își asigură existența din pensie și din ajutorul acordat de asistența socială, pentru că de altfel nu s-ar mai descurca.

IULIA GRIGOREVNA: „Mulțumesc lui Dumnezeu că mă port în picioare și nu trebuie să stau la pat. Cât mi-a mai rămas, trebuie să trec drumul până la sfârșit, așa este dat fiecărui. MUSCA 01.19-01.45 Plătesc lumina, plătesc ce îmi mai trebuie, cumpăr medicamente, dar medicamentele mi le dau mai ieftine, ca pe boala mea să fie medicamentele compensate, îmi mai rămâne câte ceva ca să mă gândesc înspre cimitir”.

Mai bine de 40 de ani, a fost profesoară de matematică și biologie la gimnaziul din sat, adică și-a dedicat toată viața elevilor săi. Privind în urmă, spune că o întristează mult faptul că, din cauza migrației, în țară rămân tot mai puțini copii, iar populația este tot mai îmbătrânită și tot mai neputincioasă.

IULIA GRIGOREVNA: „Aici, în sat, tare puțini au rămas. În școală, cât am lucrat, erau 784 de elevi, dar acum am auzit că o să fie la anul 27 de elevi. Asta mă cutremură. Unde-i lumea?”

Recent, a fost renovat sistemul de apeduct de pe strada ei, așa că are apă la robinet, ceea ce o bucură foarte mult. Săptămânal, Iulia Grigorievna este vizitată de asistentul social din sat și spune că e mulțimită de asta, pentru că o mai ajută cu treburile de pe lângă casă și mai are cu cine schimba două vorbe.

IULIA GRIGOREVNA PENSIONARĂ: „M-o ajutat cu lemne de foc, primesc pensia, colegele mele de lucru vin la mine și mă ajută. Este omul, o femeie care vine la mine și mă ajută, întărită de la Primărie.”

OLGA COCIORVĂ, ASISTENTĂ SOCIALĂ: „Mă prezint de trei ori pe săptămână la dumneaei. Am grijă ca medicamentele să nu-i lipsească, produsele alimentare de la magazin, toată vremea să nu ducă lipsă. Sunt pusă de la asistența socială să am grijă de bătrâni să nu ducă lipsă niciodată de produsele alimentare, medicamente.”

Iar când a aflat că o s-o vadă mai multă lume la televizor, fosta profesoară a zis că ar vrea să transmită un mesaj pentru tânăra generație, deoarece vrea binele tuturor. Ba mai mult, ea spune că a fost și la alegeri, iar rezultatul a bucurat-o mult și pe ea, și pe copiii ei, care sunt plecați peste hotare.

IULIA GRIGOREVNA: „Tinerilor din ziua de azi le-aș spune așa: întâi de toate să-și controleze sufletul lor, să vadă ce pot face bine în prezent, acum, și să nu trăiască cu trecutul, dar să se gândească la viitor.”

În situația fostei profesoare se află, zeci de mii de bătrâni din Republica Moldova. Potrivit Asociației Obștești Centrul de Asistenţă Socio-Medicală la Domiciliu, circa 84% din persoanele în vârstă din țara noastră trăiesc în singurătate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!