/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Tensiuni în Balcani. Două ţări din fosta Iugoslavie şi-au expulzat reciproc ambasadorii

29 noiembrie 2020, ora 10:23

Muntenegru şi Serbia şi-au expulzat sâmbătă reciproc ambasadorii acreditaţi la Belgrad, respectiv Podgoriţa, într-o escaladare a tensiunilor deja existente între cele două două ţări din fosta Iugoslavie, informează dpa şi AFP, scrie agerpres.ro.

Muntenegru l-a declarat pe ambasadorul sârb Vladimir Bozovic persona non grata pentru “amestec în afacerile sale interne”, acordându-i 72 de ore să părăsească ţara, potrivit informaţiilor furnizate de ministerul de externe.

Serbia a anunţat în decurs de câteva ore o măsură reciprocă, declarându-l pe ambasadorul muntenegrean Tarzan Milosevic persona non grata şi expulzându-l.

Se aşteaptă ca guvernul din Muntenegru să rămână la putere doar în următoarele patru zile, întrucât o nouă coaliţie se pregăteşte să o înlocuiască în urma alegerilor din vară. Miercuri, parlamentul de la Podogriţa urmează să voteze un nou guvern care reuneşte trei formaţiuni ale opoziţiei.

Preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic a condus ţara timp de aproape 30 de ani fără întrerupere, spre independenţa faţă de Serbia în 2006 şi aderarea la NATO în 2017.

În timpul guvernării sale, el a îndepărtat Muntenegru de alianţa sa tradiţională cu Serbia şi Rusia pentru a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Cu toate acestea, formaţiunea sa politică, Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), a pierdut la alegerile parlamentare din august.

În timpul mandatului său, Djukanovic a încercat să consolideze identitatea muntenegreană. Serbia a continuat însă politica sa de extindere a influenţei în Muntenegru prin intermediul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a diplomaţie şi mass-media, cu o abordare prin care încearcă să-i atragă pe etnicii sârbi din afara ţării.

La recensământul din 2011, 29% din cetăţenii Muntenegrului s-au descris ca fiind sârbi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram