/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Un deputat din Platforma DA vrea plafonarea salariilor funcționarilor de rang înalt

missing
29 noiembrie 2020, ora 20:35

Banca Națională a Moldovei este instituția care își plătește cel mai bine șefii. Potrivit declarației de venit, guvernatorul Octavian Armașu ridică în fiecare lună aproape 160 de mii de lei. Pe locul doi, în topul instituțiilor de stat, care își răsplătește generos managerii, este Comisia Națională a Pieței Financiare. Aceasta este urmată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. În acest sens, un deputat de la Platforma DA își propune să obțină plafonarea salariilor funcționarilor de rang înalt, pe care le consideră exagerate. Proiectul a fost înregistrat la Parlament acum aproximativ două săptămâni.

Așadar, Banca Națională a Moldovei este instituția care își plătește cel mai bine conducătorii. Potrivit declarației de venit, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, ridică în fiecare lună peste 159 de mii de lei. Familia Armașu mai indică trei apartamente, două vile, dar și alte averi imobiliare. Totodată, familia Armașu are în proprietate peste 160 de terenuri agricole. De asemenea, funcționarul are în proprietate o mașină de model „Volvo XC60”, fabricată și dobândită în 2017, care ar valora aproape 45 de mii de euro. Familia lui Armașu mai are peste 20 de conturi bancare unde sunt depozitați peste 5.700 de euro, aproape 34 500 dolari și circa 810 mii de lei.

OCTAVIAN ARMAȘU, GUVERNATOR BNM

SALARIU – 159 MII DE LEI/LUNAR
3 APARTAMENTE – 2,9 MILIOANE DE LEI
2 VILE – 288 000 LEI
MAȘINĂ (VOLVO XC60) – 45 000 MII DE EURO

Între timp, prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, beneficiază de un salariu de aproape 139 de mii de lei lunar, în timp ce viceguvernatoarea, Cristina Harea, ridică în fiecare lună aproximativ 118 mii de lei.

O altă instituție în care unii angajați se bucură de salarii de invidiat este Comisia Națională a Pieții Financiare. Valeriu Chițan, care este președintele Comisiei din 2017, ridică lunar, conform declarației de avere, aproape 127 500 de lei.

Pe lângă salariu, acesta mai ridică lunar 1000 de lei pentru tichete de masă. Chițan mai câștigă peste 1200 de lei în fiecare lună și de la Universitatea de Stat din Moldova. Mai mult decât atât, acesta beneficiază și de o pensie generoasă de peste 31 600 lei lunar.

Între timp, Valeriu Chițan mai declară o casă de 194 de metri pătrați, dobândită în anul 2010, un garaj și terenul aferent. Valoarea cadastrală cumulată a imobilelor se ridică la aproape 2,9 milioane de lei.

Funcționarul mai trece în declarația de avere un BMW X5, fabricat în 2019, dobândit prin posesie, valoarea căruia se ridică la peste 1 milion 300 de mii de lei.

VALERIU CHIȚAN, PREȘEDINTE CNPF

SALARIU CNPF – 127 490 LEI/LUNAR
TICHETE DE MASĂ CNPF – 1000 LEI/LUNAR
SALARIU USM – 1 250 LEI/LUNAR
PENSIE – 31 600 LEI/LUNAR
CASĂ – 2 083 604 LEI
MAȘINĂ (BMW X5) – 1,3 MILIOANE LEI

Între timp, vicepreședintele Consiliului, Iurie Filip, câștigă lunar peste 111 mii de lei lunar salariu, iar Nina Dosca, vicepreşedinta Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare ridică lunar peste 100 de mii de lei. De salarii generoase se bucură și unii angajați din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă, primește un salariu circa 70 de mii de lei.

La fel, acesta ridică în fiecare lună peste zece mii de lei pensie. În declarația de avere acesta mai indică două case, două apartamente și două garaje. Valoarea acestor bunuri se ridică la peste 3,5 milioane de lei. Familia Untilă mai deține două mașini și trei conturi bancare.

VECEASLAV UNTILĂ, DIRECTOR ANRE

SALARIU – 70 000 LEI/LUNAR
PENSIE – 10 000 LEI/LUNAR
2 CASE – 2,3 MILIOANE LEI
2 APARTAMENTE – 1 MILION DE LEI
2 GARAJE – 238 000 LEI

Iar directorul ANRE, Octavian Calmîc, se bucură de un salariu lunaR de peste 63 de mii de lei, iar Ștefan Creangă, la fel director, este remunerate cu peste 64 de mii de lei. În timp ce Eugen Carpov, care la fel deține funcția de director beneficiază de un salariu de peste 60 de mii de lei.

Al patrulea director ANRE, Violina Șpac, se bucură de un salariu lunar de circa 33 de mii de lei. În acest sens, acum aproximativ două săptămâni, deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, a înregistrat un proiect de lege la Parlament, care presupune plafonarea salariilor funcționarilor până la trei salarii medii pe economie.

VASILE NĂSTASE, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Am venit cu un proiect de lege care spune așa – vor fi plafonate toate aceste salarii nesimțite până la 2,5 maxim trei salarii pe economie. Să ridice economia și atunci va crește și salariul mediu pe economie. Este inadmisibil ca în Republica Moldova un medic să aibă un salariu de 8-9 mii de lei, iar niște indivizi care nu fac nimic.

Proiectul urmează să primească avizul comisiilor și a Guvernului, ulterior va fi dezbătut în sala Plenului. Potrivit Biroului Național de Statistică, câștigul salarial mediu lunar nominal brut în Republica Moldova este de 7 849 lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram