/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ O disciplină sportivă nouă a apărut recent în R. Moldova. Ce este padelul

missing
30 noiembrie 2020, ora 07:31

Niciodată nu e târziu să încerci ceva nou, mai ales dacă este vorba despre o disciplină sportivă. Vorbim despre jocul de padel, un sport cu racheta, apărut de foarte puțin timp la noi în țară, dar care se află în continuă dezvoltare. Iar cea mai bună dovadă e că acum acum câteva zile, deja a fost înființată Federația de Padel din Republica Moldova. Ce planuri au oficialii, dar și tot ce trebuie să știți despre padel, aflați din reportajul ce urmează.

ALEX MACOVEI, REPORTER, TV8: „Padelul este un sport nou în Republica Moldova. De la o parte, pare a fi fratele mai mic al tenisului de câmp, însă, nu este chiar așa. De fapt, padelul este un sport complet, cu propriile tradiții și cu propriile reguli. Este un sport dinamic și foarte captivant, care capătă foarte repede popularitate în Occident, dar și în Republica Moldova”.

Jocul de padel a apărut la noi în țară în urmă cu trei ani, iar din acel moment, a a cunoscut un progres continuu.

MIHAI BURCIU, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI DE PADEL: „Padelul este deja un sport oficial în Republica Moldova, fiind înregistrat în Registrul Sportiv și, totodată, vestea bună, care vine în exclusivitatea la postul vostru de televiziune, este deja înființată Federația de Padel din Republica Moldova. Doream să anunțăm acest lucru, în cadrul unei conferințe de presă, dar iată, ne-ați luat-o înainte”.

Deocamdată nu avem o echipă națională de padel, care să ne reprezinte țara în competițiile internaționale, dar acest lucru se poate întâmpla în timpul cel mai apropiat.

MIHAI BURCIU, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI DE PADEL: „Vom crea și structurile pentru loturile naționale, astfel încât să putem motiva amatorii sportului să practice acest sport. Pentru că astfel vor avea posibilitatea să reprezinte Republica Moldova, prin intermediul padelului”.

Pentru unii padelul este modalitatea perfectă pentru a se relaxa, după o zi grea de muncă. Iar pentru alții, calea cea mai bună pentru a rămâne aproape de lumea sportului.

LAURA MATEI, JUCĂTOARE, CS FEMINA: „– În primul rând, eu practic padelul pentru a-mi descărca toată energia negativă, de după muncă. Când vin aici eu mă încarc cu energie pozitivă și merg acasă binedispusă, pentru a doua zi de muncă”.

CAROLINA JIZDAN, PREȘEDINTA CS CAMI: „– Ceea ce-mi place la acest joc e că combină toate sporturile, care conțin racheta: și tenisul de câmp, și tenisul de masă, și badminton, absolut tot”.

Spre deosebire de tenis, badminton, sau squash, jocul de padel oferă o nouă abordare în sport: pereți de sticlă, care înconjoară terenul, ricoșând din perete, mingea rămâne în joc, dacă ajunge în terenul asdvers, rachetele sunt fără corzi, iar jocul este mereu unul de echipă, și se bazează pe cel în perechi.

Deocamdată, la noi în țară este un singur teren de padel, la Tiraspol, însă oficialii planifică să construiască și alte stadioane, în mai multe orașe. Padelul este un sport apărut în Mexic, la sfârșitul anilor 60. În prezent, de exemplu, în Spania, cei care merg la padel, au depășit numărul celor care practică tenisul.

REPORTER: ALEX MACOVEI
IMAGINI: GHENADIE STOIANOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram