Biroul Politici de Reintegrare își exprimă regretul și îngrijorarea în legătură cu inițiativa Tiraspolului de a extinde până la 1 februarie 2021 perioada regimului de carantină, cu menținerea acelorași restricții în calea liberei circulații a mai multor categorii de cetățeni.

„În pofida sutelor de demersuri și apeluri transmise de către Chișinău prin canalele de comunicare, pe parcursul ultimelor aproape nouă luni mii de locuitori de pe ambele maluri ale Nistrului se află în imposibilitatea de a avea acces la locurile de muncă, domicilii, rude apropiate, respectiv, sunt limitați în realizarea dreptului la libera circulație pe întreg teritoriul țării și un șir de alte drepturi fundamentale conexe”, se arată într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.

Ptrivit cu Biroul Politici de Reintegrare, statisticile în creștere din ultima perioadă de timp privind infectările cu COVID-19 în regiunea transnistreană, care o mențin practic în topul unităților administrativ-teritoriale cu cifre înalte de infectări, denotă vădit caracterul nefondat al restricțiilor în mod continuu aplicate și necesitatea substituirii lor cu măsuri sanitar-epidemiologice și de protecție individuală în spațiile publice și închise, conform practicilor pe larg aplicate pe întreg teritoriul țării și în plan internațional, fără a afecta dreptul inalienabil al persoanelor la deplasarea nestingherită, la muncă, accesarea serviciilor medicale de pe malul drept al Nistrului etc.

„Chișinăul și-a manifestat în repetate rânduri deplina deschidere de a oferi asistență în diverse aspecte ce țin de combaterea pandemiei de COVID-19, de la testarea populației în laboratoarele acreditate la Chișinău, la împărtășirea cu protocoalele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății și implementarea în comun a unei Foi de parcurs privind măsurile de prevenire și de combatere a noului tip de coronavirus în localitățile și instituțiile medicale din regiune, conform recomandărilor generate de OMS, urmare a vizitei tehnice efectuate la Tiraspol în data de 06 mai curent, la solicitarea Biroului Politici de Reintegrare”, se mai arată în comunicat.

Prin urmare, Biroul Politici de Reintegrare, reiterează apelul privind necesitatea deblocării necondiționate a liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului fără a conexa acest proces la contextul pandemic.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!