Mai multe măsuri pentru prevenirea și lichidarea consecințelor ninsorilor abundente și poleiului, în perioada rece, au fost stabilite într-o dispoziție semnată astăzi de primarul Capitalei, Ion Ceban. 

În timpul deszăpezire, inclusiv în caz de constatare a situațiilor excepționale, în urma ninsorilor și poleiului, vor fi implicate preturile de sector, primăriile suburbane, regiile municipale, subdiviziunile Consiliului municipal Chișinău, dar și alte structuri.

Conform informațiilor, președinții comisiilor pentru situații excepționale de sector, ai orașelor, comunelor și satelor din componența municipiului Chișinău, vor asigura pregătirea tehnicii specializate pentru lichidarea consecințelor ninsorilor abundente și poleiului, iar în cazul anunțării situațiilor excepționale, vor mobiliza organizațiile, întreprinderile, instituțiile, indiferent de forma lor de proprietate, la curățarea teritoriilor adiacente imobilelor aflate în gestiune. La necesitate, pentru aceste activități va fi solicitat și ajutorul locatarilor.

De asemenea, în responsabilitatea pretorilor de sector și a primarilor localităților suburbane va intra organizarea curățării drumurilor de acces către orașele, comunele și satele din componența municipiului, încheierea, la necesitate, a contractelor de prestări servicii cu agenții economici care dispun de tehnică specializată, pentru înlăturarea consecințelor ninsorilor abundente și poleiului în cartierele locative.

La rândul lor, conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor vor pune la dispoziția Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău tehnică specializată și mijloace disponibile de transport. Subiecții enunțați vor organiza, de sine stătător, curățarea trotuarelor în raza a 50m, odată cu începerea ninsorilor și vor raporta autorităților despre situația privind îndeplinirea lucrărilor.

Serviciile gospodărești de pe teritoriul capitalei, cu gestiune municipală sau guvernamentală: Direcția generală locativ-comunală și amenajare, în comun cu SA „Apă-Canal Chișinău” și SA „Termoelectrica” vor asigura funcționarea eficiență a serviciilor livrate fondului locativ municipal, vor antrena tehnica din dotare pentru înlăturarea consecințelor ninsorilor în cartierele locative, își vor concentra eforturile la curățarea trotuarelor centrale, a terenurilor adiacente stațiilor de transport public și a căilor de acces din intercartiere, locuri de uz comun, platouri de acumulare a deșeurilor, intrările în scări.

Totodată, Regia „Exdrupo” va pregăti tehnica specializată pentru deszăpezirea străzilor, precum și evacuarea și depozitarea zăpezii pe terenurile identificate de autoritățile municipale. De asemenea, întreprinderea de profil va acumula rezervele necesare de material antiderapant și va asigura întreținerea drumurilor, cu menținerea lor în stare practicabilă, odată cu înregistrarea înghețurilor și a ninsorilor.

Direcția generală sănătate și asistență socială, Direcția generală educație, tineret și sport, Direcția generală economie, comerț și turism vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea funcționării normale a obiectivelor din subordine.

Inspectoratul Național de Securitate Publică nu va permite staționarea neregulamentară a unităților de transport pe partea carosabilă a străzilor principale.

Mai mult, autoritățile municipale au prevăzut acțiuni și pentru prevenirea formării țurțurilor, ce prezintă pericol pentru viața și sănătatea cetățenilor. Astfel, preturile de sector, gestionarii fondului locativ și agenții economici, indiferent de forma organizatorico-juridică, vor prevedea activități de curățare a acoperișurilor imobilelor de zăpadă, în vederea prevenirii formării țurțurilor, a doborârii acestora și îngrădirii zonelor cu pericol pentru oameni.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!