/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Cu un Marș Tricolor, flori și cântece patriotice. Ziua Națională a României a fost marcată și la Chișinău

missing
01 decembrie 2020, ora 20:54

Au răsunat cântece patriotice, astăzi, la Chișinău, de Ziua Națională a României. Zeci de manifestanți au mărșăluit prin centrul Capitalei, purtând un tricolor imens, de 102 metri lungime care, potrivit organizatorilor, este simbolul celor 102 ani de la Marea Unire de la 1918. Mesaje de felicitare au venit de la oficiali, precum președinta nou aleasă Maia Sandu, premierul Ion Chicu, dar și de la președintele în exercițiu, Igor Dodon. Peste Prut, însă, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită, în acest an, în cadrul unor ceremonii restrânse, fără public, din cauza măsurilor restrictive, impuse de pandemia de coronavirus.

Cu drapele și pe fundalul cântecelor patriotice, zeci de oameni au participat, astăzi, la un marș dedicat Zilei Naționale a României. Manifestanții au pornit din faţa Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Capitală şi au întins un tricolor de 102 metri lungime, acesta fiind un omagiu-simbol, la aniversarea celor 102 ani de la Marea Unire a tuturor principatelor române, de la 1918.

„Venim cu mare bucurie față de această sărbătoare… Cea mai importantă sărbătoare din viața tuturor românilor, atunci când, 102 ani în urmă, s-a realizat visul românilor de a fi împreună”.

„Este foarte important ca noi să înțelegem faptul că viitorul nostru este prosper doar cu România”.
„Unica soluție pentru acest colț de pământ este Unirea cu Patria-mamă – România”.

Participanții au mărșăluit prin centrul orașului și au trecut pe lângă cele mai importante simboluri ale țării precum arcul de Triumf, Președinție, Parlament, Aleea Clasicilor, monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și Ambasada României.

DORIN CHIRTOACĂ, LIDER PL: „Cu toată pandemia, dificultățile, se simte faptul că Unirea se simte mai aproape. Respectând măsurile de protecție și distanța, suntem în regulă și în ceea ce privește pandemia”.

LILIAN CARP, DEPUTAT PAS: „Este o zi în care noi trebuie să ne recăpătăm demnitatea noastră națională”.

ANDREI NĂSTASE, LIDER PLATFORMA DA: „E o zi importantă pentru victoria noastră, chiar și pentru viitorul nostru, pe care mi-l doresc și ni-l dorim toți”.

Iar reprezentanții Partidului Unității Naționale, în frunte cu Octavian Țîcu, au venit cu tricolor și flori în scuarul Catedralei Mitropolitane, la Monumentul celor trei martiri: Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, mesaje de felicitare au adresat președinta aleasă Maia Sandu, premierul Ion Chicu, dar și președintele în exercițiu, Igor Dodon – pe Facebook. Între timp, o paradă cu fast a fost organizată la București, în Piaţa Arcului de Triumf. Evenimentul nu a fost deschis, însă, pentru publicul larg, din cauza restricțiilor pandemice.

Iar un jandarm român a cântat la pian imnul „Deșteaptă-te, române”, la o altitudine de 1700 de metri.

„- La mulți ani, România! La mulți ani, români!”

Tradițional, în fiecare an, pe 1 decembrie, este marcată Ziua Națională a României. În acest an, este marcată a 102-a aniversare de la Marea Unire, sărbătoare importantă pentru românii de pretutindeni. 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României moderne. Este dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, creându-se totodată un stat național unitar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram