Au răsunat cântece patriotice, astăzi, la Chișinău, de Ziua Națională a României. Zeci de manifestanți au mărșăluit prin centrul Capitalei, purtând un tricolor imens, de 102 metri lungime care, potrivit organizatorilor, este simbolul celor 102 ani de la Marea Unire de la 1918. Mesaje de felicitare au venit de la oficiali, precum președinta nou aleasă Maia Sandu, premierul Ion Chicu, dar și de la președintele în exercițiu, Igor Dodon. Peste Prut, însă, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită, în acest an, în cadrul unor ceremonii restrânse, fără public, din cauza măsurilor restrictive, impuse de pandemia de coronavirus.

Cu drapele și pe fundalul cântecelor patriotice, zeci de oameni au participat, astăzi, la un marș dedicat Zilei Naționale a României. Manifestanții au pornit din faţa Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Capitală şi au întins un tricolor de 102 metri lungime, acesta fiind un omagiu-simbol, la aniversarea celor 102 ani de la Marea Unire a tuturor principatelor române, de la 1918.

„Venim cu mare bucurie față de această sărbătoare… Cea mai importantă sărbătoare din viața tuturor românilor, atunci când, 102 ani în urmă, s-a realizat visul românilor de a fi împreună”.

„Este foarte important ca noi să înțelegem faptul că viitorul nostru este prosper doar cu România”.
„Unica soluție pentru acest colț de pământ este Unirea cu Patria-mamă – România”.

Participanții au mărșăluit prin centrul orașului și au trecut pe lângă cele mai importante simboluri ale țării precum arcul de Triumf, Președinție, Parlament, Aleea Clasicilor, monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și Ambasada României.

DORIN CHIRTOACĂ, LIDER PL: „Cu toată pandemia, dificultățile, se simte faptul că Unirea se simte mai aproape. Respectând măsurile de protecție și distanța, suntem în regulă și în ceea ce privește pandemia”.

LILIAN CARP, DEPUTAT PAS: „Este o zi în care noi trebuie să ne recăpătăm demnitatea noastră națională”.

ANDREI NĂSTASE, LIDER PLATFORMA DA: „E o zi importantă pentru victoria noastră, chiar și pentru viitorul nostru, pe care mi-l doresc și ni-l dorim toți”.

Iar reprezentanții Partidului Unității Naționale, în frunte cu Octavian Țîcu, au venit cu tricolor și flori în scuarul Catedralei Mitropolitane, la Monumentul celor trei martiri: Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, mesaje de felicitare au adresat președinta aleasă Maia Sandu, premierul Ion Chicu, dar și președintele în exercițiu, Igor Dodon – pe Facebook. Între timp, o paradă cu fast a fost organizată la București, în Piaţa Arcului de Triumf. Evenimentul nu a fost deschis, însă, pentru publicul larg, din cauza restricțiilor pandemice.

Iar un jandarm român a cântat la pian imnul „Deșteaptă-te, române”, la o altitudine de 1700 de metri.

„- La mulți ani, România! La mulți ani, români!”

Tradițional, în fiecare an, pe 1 decembrie, este marcată Ziua Națională a României. În acest an, este marcată a 102-a aniversare de la Marea Unire, sărbătoare importantă pentru românii de pretutindeni. 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României moderne. Este dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, creându-se totodată un stat național unitar.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!