/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Dragă deputat(ă), ascultă-mă și pe mine”. Scrisorile cu mărturiile victimelor violenței în familie vor ajunge la parlamentari

missing
01 decembrie 2020, ora 17:49

Violența față de femei și violența în familie reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului, care sunt trăite, de regulă, în tăcere. În Republica Moldova, 73% dintre femei au suferit pe parcursul vieții de violență psihologică, fizică sau sexuală din partea partenerului. În perioada pandemiei de COVID-19 fenomenul s-a agravat.

În contextul eforturilor de prevenire a violenței față de femei și a violenței în familie, Centrul de Drept al Femeilor (CDF), cu susținerea Suediei, lansează campania „Dragă deputat(ă), ascultă-mă și pe mine”. Campania își propune să sensibilizeze publicul despre gravitatea fenomenului, să îndemne persoanele apropiate victimelor să le susțină, să încurajeze victimele să solicite ajutor, dar și să readucă subiectul violenței față de femei și a violenței în familie pe agenda autorităților.

În unison către autorităţi – trimite mesaje către deputați

O parte importantă a campaniei va fi adresată autorităților, în special, deputaților Parlamentului Republicii Moldova, pentru a le atrage atenția asupra provocărilor cu care se confruntă victimele violenței față de femei și ale violenței în familie și a-i atenționa asupra necesității de a soluționa aceste provocări, inclusiv, prin asigurarea alinierii cadrului legislativ la standarde internaționale și cele mai bune practici în domeniu.

În acest scop, victimele violenței, persoanele lor apropiate, dar și persoanele care nu pot rămâne indiferente față de cazurile de violență față de femei și violență în familie sunt îndemnate să vorbească despre fenomen. Poveștile, mărturiile și opiniile adresate deputaților pot fi trimise către CDF în scris, în format video, audio sau chiar prin poștă. Toate acestea vor fi colectate și publicate pe pagina CDF pentru sensibilizarea opiniei publice (cu respectarea confidențialității și păstrarea anonimatului), iar la încheierea campaniei, întregul set de scrisori, va ajunge în cutiile poștale ale deputaților.

Sensibilizarea publicului privind violența în familie

În primele nouă luni ale anului curent, 533 de femei au apelat la serviciile juridice, psihologice şi sociale ale CDF, față de 369 de femei asistate în aceeași perioadă a anului trecut. Doar în luna mai, în perioada carantinei, s-a înregistrat un număr record de 79 de cazuri asistate, dublu faţă de media lunară.

Despre campanie

Campania „Dragă deputat(ă), ascultă-mă și pe mine” este desfășurată de Centrul de Drept al Femeilor (CDF) cu suportul financiar al Suediei, în contextul campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară, anual, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie.

Consiliere juridică pentru victimele violenței în familie: 0 800 80 000 (apel gratuit).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram