Procurorii au pierdut urma lui Vlad Plahotniuc și nu mai știu unde acesta se află în prezent. La un an de la numirea sa în funcție, procurorul general, Alexandr Stoianoglo și-a prezentat raportul de activitate. El și-a trecut pe listă reușitele și s-a lăudat cu rezultatele înregistrate timp de un an, tocmai la 10 capitole. Printre performanțe, procurorul general a enumerat cercetările în dosarele legate de furtul miliardului și cele politice. Totuși, cu toate că jurnaliștii au așteptat date și nume concrete, Stoianoglo a evitat să ofere astfel de detalii, argumentând că mai este mult de lucru.

ALEXANDR STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „Domnul Plahotniuc este o persoană cheie în investigarea furtului miliardului. Noi avem multe comisii rogatorii expediate în diferite colțuri ale lumii. Unde se află în timpul actual noi nu știm, dar am adresat în câteva state pentru căutarea și identificarea locului domnului Plahotniuc. În unele cazuri, avem răspunsuri negative, în altele – nu avem răspuns.”

Deși s-a lăudat că a identificat principalii beneficiari ai furtului miliardului, le-a sechestrat averile și a obținut mandate de arestare pe numele lor, Stoianoglo nu ne-a putut spune când și cum Vlad Plahotniuc și Ilan Șor vor fi aduși în fața magistraților.

ALEXANDR STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „Eu deja am spus că, anul viitor, va fi un an determinant pentru investigarea dosarului penal. Clar lucru că oamenii care sunt în căutare, trebuie să găsim posibilitatea de a-i extrăda în țara noastră.”

„Nici o ședință în dosarul lui Șor nu a fost amânată din cauza procurorilor. Toate amânările au avut loc la inițiativa avocaților lui”.

Stoianoglo a comentat și declarațiile controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care a spus, acum o săptămână, la emisiunea Nataliei Morari de la TV8, că dosarul furtului miliardului este, practic, finalizat, iar procurorii cunosc în totalitate schema, precum și pe cel care a gândit-o.

ALEXANDR STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „Domnul Platon, cu regret, îmi pare rău, că el face astfel de declarații, dar el a fost audiat pe multe dosare și clar lucru că a prezentat anchetei multe informații suplimentare, care până acum noi nu le-am obținut. Din această cauză, este clar că el știe multe. „Ce propuneți? Să îi închidem gura sau să îi recomandăm ce declarații să facă și ce nu. Fiecare spune de vrea, fiecare are dreptul. Asta ține de cei 7 ani de acasă.”

După ce, ieri, Maia Sandu l-a criticat pe Alexandr Stoianoglo și a spus că își dorește să aibă o discuție cu procurorul general, după investirea oficială în funcție, astăzi, Stoianoglo susține că este gata să discute cu președinta nou aleasă.

ALEXANDR STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „Unul dintre principalele obiective ale Procuraturii este colaborarea cu alte instituții de stat. Noi suntem gata să ne întâlnim cu doamna președintă și de a-i prezenta toate informațiile legate de activitatea organelor Procuraturii. Sunt sigur că, după asta, părerea doamnei președintă se va schimba și sper că o să fim auziți”.

Cât despre audierea în plenul Parlamentului, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu vrea să participe la show-uri politice. Înainte să fie numit Procuror General al Republicii Moldova, Alexadnr Stoianoglo a fost membru PD, din anul 2009 până în anul 2015. Acesta a deținut și funcția de vicepreședinte al Parlamentului din partea democraților și chiar era șef al Comisiei parlamentare securitate națională, atunci când se fura miliardul din sistemul bancar. Decretul de numire în funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo a fost semnat de Președintele Igor Dodon, pe data 29 noiembrie 2019. De atunci, Stoianoglo este criticat de opozițe că ar fi procurorul lui Dodon, lucru negat de ultimul.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Sergiu CIUBARU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!