/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

În pofida criticilor, Comisia economie a aprobat raportul privind Proiectul Legii bugetului și conceptul Politicii bugetar-fiscale pentru 2021

missing
02 decembrie 2020, ora 13:17

Deși fracțiunile parlamentare PAS și Platforma DA au cerut retragerea proiectelor politicii bugetar-fiscale și bugetului de stat pentru 2021, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul la Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021, pentru prima lectură. Totodată, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat conceptul Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021

Și deputatul PDM Pavel Filip a avertizat că „bugetul țării riscă să fie prejudiciat cu 160 de milioane de lei, după ce Guvernul a admis în politica fiscală pentru anul viitor o șmecherie legată de țigări. Astfel, sub pretextul armonizării cu legislația UE, statul introduce o noțiune nouă: Țigări cu foi (cigarillos)” .

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 este fundamentat pe o creștere economică de 4,7%, o majorare a exporturilor de 12,6% și sporire a importurilor de 14,3%. Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat vor constitui 41,415 miliarde de lei, în creștere cu 4,2 miliarde lei (11,3%) față de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020. Majorarea veniturilor se datorează sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi.

Cheltuielile bugetului de stat reprezintă, conform proiectului, 55,399 miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 2,2 miliarde de lei (4,1%) față de bugetul de stat aprobat în 2020. Cheltuielile bugetului de stat sunt determinate de obiectivele Politicii bugetare pe termen mediu.

Cheltuielile destinate implementării proiectelor finanțate din surse externe vor constitui în anul 2021 circa 3,0 miliarde de lei, reprezentând 5,4% din cheltuielile totale ale bugetului de stat.

Pe lângă acestea, în proiectul de buget pe anul 2021 se prevede asigurarea financiară a programelor actuale de cheltuieli. Per total cheltuielile capitale vor constitui 5,3 miliarde lei (cu 380,9 milioane lei mai mult comparativ cu anul 2020), din care Investițiile capitale vor constitui 1,6 miliarde lei (cu 49,4 milioane lei mai mult comparativ cu anul 2020).

Soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2021 se estimează la 84,9 miliarde lei, ponderea datoriei de stat în PIB la sfârșitul anului 2021 nu va depăși 38,3%. Principalul creditor al Guvernului Moldovei este Fondul Monetar Internațional, urmat de Banca Mondială.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 urmează a fi examinat și de celelalte comisii permanente ale Parlamentului și supus dezbaterilor în plen. Legile bugetare anuale se examinează și se aprobă în două lecturi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram