Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco susține că președintele în exercițiu, Igor Dodon vrea să preia controlul asupra Serviciului Informații și Securitate (SIS) prin inițiativa legislativă a Partidului Socialiștilor (PSRM) care prevede scoaterea din atribuțiile Președinției a Serviciului Informații și Securitate (SIS). Declarațiile au fost făcute, marți, 2 decembrie, de către deputatul PAS în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

Sergiu Litvinenco, deputat PAS:Dodon încearcă să preia controlul. Dodon știe că este corupt și știe că SIS-ul știe. În momentul în care se pierde controlul asupra SIS toate aceste scheme de corupție pe care le-a făcut Dodon vor ieși la iveală. A doua chestiune este că Dodon vrea să fure țara în continuare acest popor. Dacă ar fi dna Sandu, informația ar fi făcută publică și toată țara va ști cât de corupți sunt acești flăcăi. Această lege este copypaste de legea promovată de Plahotniuc. Problema este următoarea, au avut loc alegeri prezidențiale, oamenii au dat președintelui mandat ca să îndeplinească aceste atribuții.”

Vasile Bolea, unul dintre autorii proiectului, a declarat în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la Tv8 că unul dintre motivele care a stat la baza acestui proiect de lege este faptul că președinta aleasă, Maia Sandu deține cetățenia altui stat, ceea ce, potrivit socialistului, ar pune în pericol securitatea R. Moldova.

Vasile Bolea, deputat PSRM:Noi am avut alegeri pe 15 noiembrie, avem președinte ales, din păcate președintele ales deține și alte cetățenii. După părerea noastră asta ar fi o chestiune care ar putea să împiedice sau să folosească SIS în detrimentul securității naționale. Președintele nou ales când a obținut a doua cetățenie a depus jurământ de credință altui stat. SIS este o instituție asupra căreia Parlamentul exercita control. Din declarațiile președintei nou aleasă se subînțelege că se vrea destabilizarea în regiune. Igor Dodon nu este parlamentar și acest proiect nu este pentru Igor Dodon. Dl-ui își va exercita mandatul, apoi va reveni la cârma partidului. La SIS vor fi numiți oameni pe criterii legale. SIS-ul pune rapoarte pe masa președintelui.”

Proiectul de lege prin care SIS-ul se va subordona Parlamentului este criticat de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, care spun că în acest mod Igor Dodon încearcă să-l copie pe fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc.

Amintim că deputații socialiști vor ca SIS-ul să treacă sub control parlamentar, iar directorul să fie numit în funcție de către Parlament. Deja a fost înregistrată o inițiativă legislativă în acest sens.

Într-un briefing de presă președinta aleasă, Maia Sandu a îndemnat oamenii să protesteze împotriva inițiativei legislative a Partidului Socialiștilor (PSRM) care prevede scoaterea din atribuțiile Președinției a Serviciului Informații și Securitate (SIS). Ulterior, și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a venit cu un asemenea îndemn.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!