/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Nemulțumiți că autoritățile nu i-au despăgubit în totalitate, fermierii din toate raioanele țării au protestat din nou în fața Guvernului

02 decembrie 2020, ora 21:00

Fermierii au revenit în stradă și au protestat din nou în fața Guvernului. Oamenii de la pământ sunt nemulțumiți că autoritățile nu i-au despăgubit în totalitate, așa cum au promis anterior. Mai mult, agricultorii sunt nemulțumiți și de unele prevederi din proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, inclusiv majorarea cotei TVA. Responsabilii de la Guvern au promis să revină cu o reacție la cerințele înaintate de fermieri. Protestatarii s-au adresat și deputaților din Parlament cu o listă întreagă de revendicări.

“Să oblige Guvernul să asigure alocații financiare pentru plata compensațiilor rezonabile agricultorilor, care au fost afectați de secetă. Să identifice mijloace financiare pentru majorarea semnificativă a fondului de subvenționare și să purceadă la alocarea subvențiilor în agricultură.”

Sunt doar câteva dintre doleanțele fermierilor, înaintate aleșilor poporului. Veniți în Piața Marii Adunări Naționale din toate colțurile țării, agricultorii se plâng că au primit doar o parte din despăgubiri, pentru grâu și orz, culturi care au fost distruse de secetă și grindină. Pentru culturile din grupa a doua, adică porumb și floarea-soarelui, ei spun că nu au primit niciun ban, deși guvernarea a promis să-i despăgubească.

Știe toată lumea cum a fost secetă. Nu am avut nimic roadă. La porumb absolut deloc, la floarea soarelui a fost puțin. Nu s-au acoperit cheltuielile absolut deloc.”

„Iubim țara, iubim să lucrăm aici, dar dacă va fi atât de rău și mai departe cred că o să renunțăm.”

„Ne-am pomenit cu un ministru al Agriculturii foarte slab. Nu-i gospodar pentru noi agricultorii.”

Reprezentanții Federației Naționale a Fermierilor din Moldova spun că, până a ieși din nou în stradă, au încercat să obțină un răspuns de la ministrul de ramură, dar acesta s-a lăsat prea mult așteptat.

VASILE MÂRZENCO, PREȘEDINTE FNFM: Săptămâna trecută, am lăsat la Guvern un demers și am solicitat, vinerea trecută, să ne invite la o discuție, la o analiză, și să vedem poate undeva nici noi nu avem dreptate. Dar – nimic.”

Am încercat să obținem o reacție de la Guvern, însă responsabilii de comunicare cu presa ne-au spus că vor veni pe parcurs cu un răspuns. Protestatarii au mers și la Parlament, unde au depus o petiție. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a ieșit și a discutat cu protestatarii.

“Noi o să facem tot posibilul. Am făcut îndemn la toate fracțiunile.”

Alexandru Slusari a luat petiția semnată de fermieri și susține că va încerca să-i ajute.

ALEXANDRU SLUSARI, VICEPREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: Urmează acum, în primul, rând să transmit la Comisia economie, buget și la conducerea Parlamentului și voi solicita întâlnirile, așa cum doresc agricultorii, astfel încât, săptămâna viitoare, Parlamentul să asculte și să audă glasul agricultorilor.”

Mai mult decât atât, deputatul susține că există posibilități de a aloca bani pentru ramura agricolă, chiar dacă 2020 este un an dificil.

ALEXANDRU SLUSARI, VICEPREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: Pentru arenă s-au alocat 70 de milioane anul curent și se propun 70 de milioane și pentru anul viitor. Pentru drumuri nu țin minte cifrele, dar sunt câteva miliarde și nu sunt valorificate până în ziua de azi. Nu era mai bine să fie realocați acești bani pentru compensarea la secetă cu 200, 300 de milioane.”

Agricultorii au început să protesteze încă din vară. Ulterior, ei au luat o pauză, pentru ca să încheie lucrările agricole pe câmpuri. Cele mai importante revendicări au fost majorarea subvențiilor până la trei mii de lei pentru un hectar de culturi cerealiere, declararea stării excepționale în agricultură și returnarea TVA-ului. Miniștrii au decis, însă, să majoreze subvenționarea per hectar de la o mie de lei până la circa 1500, dar au declarat că alte sume de bani nu vor fi alocate pentru subvenții în agricultură.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram