Peste 20 de milioane de lei. Acesta este venitul pe care ar urma să-l obțină Primăria Chișinău din plata pentru arenda a 11 terenuri municipale, pe care vor fi amplasate gherete pentru comerțul ambulant. La licitația, care a avut loc astăzi, au fost scoase 15 loturi, însă patru dintre ele nu au fost adjudecate. Astfel, săptămâna viitoare, va fi organizată a doua rundă a licitației.

INGA IONESI, VICEPRIMAR:Au fost expuse 15 loturi. Trei au fost excluse. Pentru două loturi n-au fost participanți, n-au fost depuse oferte. Și al treilea lot, pentru că a fost doar un singur participant, a fost decis să fie exclus și expus la următoarea licitație.”

Potrivit responsabililor de la Primărie, prețurile pentru cele mai multe locuri de comerț, obținute de agenții economici, au ajuns, în medie, la valoarea de 2 milioane de lei și mai mult. Cel mai scump este terenul din Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pentru care se vor achita peste trei milioane de lei. Acesta a fost câștigat de cel mai mare lanț de pizzerii din țară.

INGA IONESI, VICEPRIMAR:Pentru fiecare lot s-a oferit de la două milioane în sus. Au fost unele loturi, pentru care s-au oferit 700 – 800 de mii.”

În total, potrivit primarului Capitalei, au fost depuse 127 de dosare, iar 10 au fost respinse, pentru completarea neconformă a dosarului. Locurile de comerț ambulant, expuse la prima licitație, sunt cele din Scuarul Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului, Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Parcul Dendrariu, Pădurea – Parc „Butoiaș”, Parcul „Sarmizegetusa” și Grădina Zoologică.

Termenul contractului pentru dreptul de comercializare este de 5 ani. Următoarea licitație, anunțată de Primărie, urmează să aibă loc săptămâna viitoare. Noua procedură, care prevede că doritorii de a vinde în gherete, trebuie să câștige acest drept, a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2020. Loturile pe care urmează să fie amplasate gheretele sunt identificate de Administrația Publică Locală, apoi – licitate.

De exemplu, pentru o unitate de comerț, care are 3 metri pătrați, prețul va porni de la 26 de mii de lei. Va câștiga lotul cel care va oferi prețul mai mare. În felul acesta, autoritățile municipale speră că gheretele nu vor mai fi amplasate haotic și după bunul plac al proprietarilor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!