Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel acesta poate fi adoptat de Parlament după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare.

Proiectul de lege pentru modificarea Constituţiei vizează aspecte ce țin de sistemul judecătoresc.

Astfel, proiectul prevede excluderea termenului inițial de 5 ani de numire al judecătorilor, prevăzut de art.116 din Constituție. Prin urmare, aceștia vor fi numiți numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM.

De asemenea, proiectul propunea completarea Contituției Republicii Moldova cu prevederea referitoare la dreptul președintelui Republicii Moldova de a respinde doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă modificare propusă prin intermediul prezentului proiect de lege se referă la modul de numire și selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

„Inițiativa de revizurie a Constituție Republicii Moldova a fost înaintată de către Guvern cu încălcarea prevederilor art. 102 al. 4 și 141 ali. 1(c). Inițiativa corespunde limitelor temporale de revizuire. Curtea Constituțională constată că nu corespund limitelor materiale de revizuire a Constituției partea care prevede că președintele poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM în măsura în care lipsește un mecanism care va exclude blocajul, textul „nu sunt afiliate politic”, alin. (4)”, a spus Domnica Manole.

Acest Aviz este definitiv, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!