După ce PSRM și-au motivat promovarea proiectului de a scoate SIS-ul din subordinea președintelui prin faptul că președinta aleasă Maia Sandu are dublă cetățenie, fostul Președinte al Curții Constituționale declară că „loialitatea față de stat nu are nici o legătură cu numărul pașapoartelor pe care le posedă președintele”.

Poți deține o singură cetățenie, în același timp să fii un trădător de țară, care scrie note informative la Kremlin coordonând cu „curatorul” de la FSB politica externă a țării, dar poți avea dubla cetățenie și să fii un om onest, cu caracter care nu se teme să spună adevărul, inclusiv despre necesitatea retragerii trupelor de ocupație (a nu se confunda cu trupele de pacificare) care staționează ilegal timp de trei decenii pe teritoriul țării care te-a ales ca președinte”, a declarat Alexandru Tănase pentru deschide.md.

Deputații socialiști vor ca SIS-ul să treacă sub control parlamentar, iar directorul să fie numit în funcție de către Parlament. Deja a fost înregistrată o inițiativă legislativă în acest sens.

Din iunie, 2019, Serviciul de Informații și Securitate a început să fie coordonat de președintele Igor Dodon. Atunci, proiectul de lege a fost prezentat în plen de deputatul socialist, Vasile Bolea. Potrivit notei informative a proiectului, această inițiativă venea după ce au fost limitate și reduse substanțial atribuțiile președintelui în domeniul securității statului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!