La fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza noului coronavirus. În Republica Moldova, am ajuns deja la peste 2300 de decese. Cu zi ce trece, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui înregistrează o creștere a numărului de solicitări pentru donare a plasmei covalescente, utilizată în tratamentul pacienților bolnavi de Covid-19, care se află în stare gravă ori extrem de gravă.

După ce a fost testat pozitiv, în luna octombrie, Eugen s-a tratat la domiciliu timp de 10 zile, făcând o formă ușoară a bolii. A decis și el să facă o faptă bună pentru cei care încă nu s-au tratat de coronavirus.

„Ne-am mobilizat toți pentru a dona sânge, să salvăm viețile celor care sunt în stare gravă și se află prin spitale.”

„Știam că plasma este benefică pentru tratament. M-am folosit de ocazie că sunt în concediu și am venit să donez.”

Printre donatori am întâlnit și mai mulți angajați ai Poliției de Frontieră, care s-au mobilizat în număr mare, pentru a salva vieți.

„Cu părere de rău, nu cunosc cum m-am îmbolnăvit dar asta e. Boala vine pe neașteptate, poate și pe drum, și la serviciu. Foarte mulți colaboratori de-ai noștri au venit să doneze sânge, plasmă. Mulți au trecut prin asta și știu ce este asta.”

Șefa Centrului Național de Transfuzie a sângelui susține că, în ultima perioada, numărul persoanelor care vin să doneze sânge este în creștere.

SVETLANA CEBOTARI, ȘEFA CENTRULUI NAȚIONAL DE TRANSFUZIE A SÂNGELUI: „În medie, în ultimele șapte zile, se înregistreaza o colectare a plasmei covalescente de circa 14 litri. Asta ar însemna că avem o prezență de 20 de donatori în toate punctele de colectare de plasmă.”

Mai apoi, aceste doze ajung în spitale, acolo unde sunt așteptate de pacienții bolnavi de Covid-19 cu forme grave și extrem de grave. O problemă care apare este că tratamentul pacienților depinde foarte mult de apartenența de grup sanguin a bolnavilor. Plasma convalescentă conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2, care provoacă infecția Covid-19. Acum câteva zile, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede că persoanele care vor dona plasmă convalescentă, vor primi o indemnizație unică de trei mii de lei.

Astfel Executivul își propune să-i încurajeze pe cei care s-au tratat de noul coronavirus să doneze plasmă pentru pacienţii în stare gravă. Pentru a intra în vigoare, inițiativa urmează să fie votată în Parlament.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!