/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Tot mai multă plasmă convalescentă. Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a înregistrat o creștere a numărului de donatori

missing
03 decembrie 2020, ora 21:18

La fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza noului coronavirus. În Republica Moldova, am ajuns deja la peste 2300 de decese. Cu zi ce trece, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui înregistrează o creștere a numărului de solicitări pentru donare a plasmei covalescente, utilizată în tratamentul pacienților bolnavi de Covid-19, care se află în stare gravă ori extrem de gravă.

După ce a fost testat pozitiv, în luna octombrie, Eugen s-a tratat la domiciliu timp de 10 zile, făcând o formă ușoară a bolii. A decis și el să facă o faptă bună pentru cei care încă nu s-au tratat de coronavirus.

„Ne-am mobilizat toți pentru a dona sânge, să salvăm viețile celor care sunt în stare gravă și se află prin spitale.”

„Știam că plasma este benefică pentru tratament. M-am folosit de ocazie că sunt în concediu și am venit să donez.”

Printre donatori am întâlnit și mai mulți angajați ai Poliției de Frontieră, care s-au mobilizat în număr mare, pentru a salva vieți.

„Cu părere de rău, nu cunosc cum m-am îmbolnăvit dar asta e. Boala vine pe neașteptate, poate și pe drum, și la serviciu. Foarte mulți colaboratori de-ai noștri au venit să doneze sânge, plasmă. Mulți au trecut prin asta și știu ce este asta.”

Șefa Centrului Național de Transfuzie a sângelui susține că, în ultima perioada, numărul persoanelor care vin să doneze sânge este în creștere.

SVETLANA CEBOTARI, ȘEFA CENTRULUI NAȚIONAL DE TRANSFUZIE A SÂNGELUI: „În medie, în ultimele șapte zile, se înregistreaza o colectare a plasmei covalescente de circa 14 litri. Asta ar însemna că avem o prezență de 20 de donatori în toate punctele de colectare de plasmă.”

Mai apoi, aceste doze ajung în spitale, acolo unde sunt așteptate de pacienții bolnavi de Covid-19 cu forme grave și extrem de grave. O problemă care apare este că tratamentul pacienților depinde foarte mult de apartenența de grup sanguin a bolnavilor. Plasma convalescentă conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2, care provoacă infecția Covid-19. Acum câteva zile, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede că persoanele care vor dona plasmă convalescentă, vor primi o indemnizație unică de trei mii de lei.

Astfel Executivul își propune să-i încurajeze pe cei care s-au tratat de noul coronavirus să doneze plasmă pentru pacienţii în stare gravă. Pentru a intra în vigoare, inițiativa urmează să fie votată în Parlament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram