/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Chiar dacă opoziția declară legile votate de PSRM controversate, socialiștii se laudă că-și realizează promisiunile

missing
04 decembrie 2020, ora 09:37

Chiar dacă deputații din opoziție spun că sunt controversate legile votate pe 3 decembrie de către Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul „Șor” în Parlament, într-un comunicat de presă publicat pe pagina Parlamentului socialiștii spun că doar și-au realizat promisiunile. 

Astfel, la insistența socialiștilor terenul fostului stadion republican a fost întors în proprietatea statului, chiar dacă acolo urma a fi construit un nou sediul al Ambasadei SUA la Chișinău. Diplomații străini au spus că regretă de faptul că a fost luată o asemenea hotărâre. Și premierul Ion Chicu s-a arătat nemulțumit de această inițiativă, menționând că au de suferit relațiile bilaterale cu SUA.

Socialiștii se mai laudă că au restabilit dreptul vorbitorilor de limbă rusă, prin oferirea unui statut special de limbă de comunicare interetnică, asta în timp ce deputații din opoziție spun că acest proiect nu are alt scop decât de a dezbina societatea.

Mai mult, chiar dacă deputații din opoziție au criticat pachetul de legi destinat UTA Gagauzia, semnalând că acesta poate duce la federalizare, socialiștii spun următoarele: „Ne bucură faptul că decizia Parlamentului a fost salutată imediat de Bașcanul UTAG, Irina Vlah, care a mulțumit deputaților pentru vot”.

Sub pretextul că cetățenii moldoveni au dreptul să aleagă postul de televiziune pe care să-l urmărească, socialiștii se laudă că au reușit să primească votul Parlamentului pentru anularea cenzurii impuse TV-urilor retransmise din Rusia.

PSRM se laudă că va face schimbări și în unele instituții ale statului, înlocuind șefii acestora cu alții noi. Se acționează sub pretextul că acum se va pune în practică Hotărârea Parlamentului din vara anului 2019 privind declararea „statului capturat”.

În timp ce parlamentarii din opoziție au tras un semnal de alarmă și au atenționat că proiectele legii bugetar-fiscală, a bugetului de stat și al celui al asigurărilor medicale pot duce la scumpiri în lanț la produsele agricole pentru că TVA-ul se va majora de la 8%, la 12%, mai mult, aleșii poporului au spus că se grăbește cu aprobarea bugetului pentru că se intenționează să se ascundă anumite scheme, PSRM speră că proiectele politicii bugetar fiscale vor fi adoptate și promovate până la sfârșitul anului.

„Regretăm comportamentul agresiv și provocator al partidelor de dreapta, care au provocat incidente și haos în Parlament. Îi invităm repetat la dialog civilizat și, în cazul în care nu sunt de acord cu proiectele votate, au opțiunea să le atace la Curtea Constituțională ori să inițieze o moțiune de cenzură și să demită Guvernul Chicu, ulterior președintele ales, Maia Sandu, să numească un nou Guvern, care să vină cu noi proiecte în Parlament. Cele întâmplate joi în Legislativ ne convinge și mai mult în ideea că Parlamentul trebuie dizolvat și organizate alegeri anticipate”, se mai arată în declarație sociliștilor.

/VIDEO/ Ședința Parlamentului din 3 decembrie. Lista proiectelor aprobate de deputații PSRM-ȘOR

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram