Încă două din cele patru instituţii şcolare din oraşul Cantemir au fost reabilitate termic, cu sprijinul Uniunii Europene. Investițiile de peste 200 mii de euro au fost efectuate la Grădiniţa nr. 2 şi Liceul „Dimitrie Cantemir”. Astfel, s-a contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie și sănătate a 360 de copii.

Anvelopa clădirii Grădiniţei nr. 2, construită în 1988, demult avea nevoie de izolare și modernizare termică. Schimbările au demarat în 2018, când a început amplul proiect finanţat de UE „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din Cantemir – CanTREB”, realizat în cadrul Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale”. Drept rezultat clădirea „a îmbrăcat straie noi”, iar prin eficientizarea termică a pereților, acoperișului, subsolului și soclului este minimizată pierderea de căldură. O trăsătură distinctivă a acestui proiect este utilizarea materialelor de calitate înaltă și celor mai bune practici privind izolarea termică a clădirilor. Astfel, la pereți și acoperiș s-a aplicat vată minerală de 150 mm grosime. Acest lucru va reduce semnificativ cantitatea energiei termice necesare pentru menținerea unei temperaturi confortabile în clădire și adaptarea mai bună la schimbările climatice.

O altă serie de lucrări de izolare termică au fost realizate la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, situat în centrul orașului. Conform recomandărilor auditului energetic, aici s-a efectuat termoizolarea parțială a părții neîncălzite a subsolului, a acoperișului și peretelui exterior adiacent sălii de festivități și sălii de sport a școlii, care erau deosebit de reci. O atenție deosebită a fost acordată izolării parapetului. Această măsură va ajuta la evitarea „podurilor” reci și, ca urmare, va proteja spațiile școlii (sălile de clasă de la etajul superior) de mucegai.

Economiile preconizate de energie termică, ca urmare a acestor măsuri realizate la Grădiniţa nr. 2 şi Liceul „D. Cantemir”, sunt decca 40-50%. Experții spun că proiectul va avea și un efect pozitiv asupra mediului, care constă în reducerea nivelului de emisii de CO2 în atmosferă cu cca 300 de tone anual. Costul total al investiției pentru cele două instituții educaţionale este de 288.597 Euro.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!