Deși nu era planificată, deputații s-au întruni și astăzi în ședință plenară. Totuși, la ea a participat doar așa-zisa alianță neformală, PSRM și Pentru Moldova. Membrii fracțiunilor PAS, Platforma DA, PD și Pro Moldova au boicotat ședința. Se întâmplă, după ce, ieri, socialiștii și cu cei de la Pentru Moldova au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte de legi controversate.
Deși nu era preconizată, Biroului Permanent al Parlamentului a anunțat, în grabă, că la ora 15 deputații urmează să se întrunească în ședință plenară. La aceasta s-u prezentat doar deputații din alianța neformală PSRM – Pentru Moldova. În context, cei din opoziție au spus că este nevoie de alegeri parlamentare anticipate.
MIHAI POPȘOI, DEPUTAT PAS: „Noi la această ședință nu vom participa. Ceea ce s-a întâmplat ieri, este absolut ilegal, acele votări de legi. De asemenea, ceea ce s-a întâmplat astăzi, la ședința Biroului Permanent, este la fel ilegal. Această sfidare nu mai poate continua”.
ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Noi nu dorim să participăm la această ședință. Să vadă toată țara cât de jos a căzut PSRM. Să vadă toți alegătorii, cine cu cine face coaliție.
PAVEL FILIP, DEPUTAT PD: „S-a mers prea departe. După ziua de ieri, s-au călcat niște linii roșii. Partidul Democrat refuză să participe la nunta anului. Un show de prost gust, care a avut loc ieri și va continua și astăzi”.
ANDRIAN CANDU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: „Luând în considerare că această majoritate are o altă agendă decât o au cetățenii, noi, cei de la Pro Moldova, nu vom participa la ședința de astăzi”.
VALD BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM: „Mai multe fracțiuni s-au expus pentru alegeri parlamentare anticipate și consideră că trebuie să aibă loc în anul ce vine. Dar sunt și principii juridice. PSRM inițiem un dialog informal cu liderii fracțiunilor parlamentare”.
Între timp, așa-zisa coaliție PSRM – Pentru Moldova a adoptat, astăzi, mai multe proiecte, printre care proiectul de modificare a Legii cu privire la statutul judecătorului. Acesta prevede majorarea vârstei de pensionare pentru judecători. Astfel că începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și șase luni, care va crește gradual până la 63 de ani.
La fel, aleșii poporului au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, care permite revenirea programelor rusești de știri și analitice pe teritoriul Republicii Moldova. Mjoritatea neformală a aprobat și noi numiri în funcții în cadrul Legislativului. Astfel, deputatul Partidului „ȘOR” Vladimir Vitiuc a fost numit vicepreședinte al Parlamentului în locul deputatei PD, Monica Babuc.
De asemenea, Parlamentul a aprobat, astăzi, modificări în componența nominală a unor comisii. Așa că deputatul grupului Parlamentar PRO MOLDOVA, Sergiu Sîrbu, a fost desemnat președinte al Comisiei securitate națională, poziție deținută până acum de democratul Alexandru Jizdan, deputata Partidului ȘOR, Violeta Ivanov, a fost desemnată președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, iar Marina Tauber devine președinta Comisei mediu și dezvoltare regională.