/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Epopeea Stadionului Republican continuă. Votul socialiștilor și celor din „Pentru Moldova”, undă verde pentru moftul lui Șor, care vrea să construiască MoldovaLand

04 decembrie 2020, ora 22:18

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău a venit cu o reacție dură după ce coaliția neoficială PSRM-Pentru Moldova a abrogat, ieri, în Parlament, legea prin care terenul unde s-a aflat fostul Stadion Republican, urma să fie vândut Ambasadei. Într-o postare pe facebook, misiunea diplomatică a menționat că această decizie încalcă un acord bilateral obligatoriu și afectează negativ relațiile dintre Statelor Unite și Republica Moldova. Prin acest vot, socialiștii și cei de la Pentru Moldova, i-au dat undă verde deputatului dat în căutare internațională să construiască pe acel teritoriu Moldova Land.

Într-o reacție pe Facebook, Ambasada SUA la Chișinău a precizat că Statele Unite regretă și critică adoptarea legii ce presupune reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului. Misiunea diplomatică menționează că a negociat, în bună-credință, cu guverne succesive ale Republicii Moldova, timp de peste un deceniu, achiziția terenului, acolo unde urma să construiască un sediu. Asta după ce, acum doi ani, Parlamentul a aprobat, transmiterea cu titlu oneros, a terenului respectiv pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, decizie criticată atunci de opoziție și societatea civilă.

REACȚIA AMBASADEI SUA LA CHIȘINĂU: „Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”

Se mai arată în postare. De asemenea, misiunea diplomatică menționează că Statele Unite sunt pregătite să investească peste 250 de milioane de dolari pentru a construi o nouă ambasadă la Chișinău, creând sute de locuri de muncă. În acest sens, a îndemnat autoritățile Republicii Moldova să regândească acest pas și să-și onoreze obligațiunile asumate în urma negocierilor. (montam cu video a lor!!!!). Premierul Ion Chicu s-a arătat nedumerit de această decizie.

ION CHICU, PREMIER: „Orice lege e lege. Dar consider că este o eroare să abrogi/modifici o lege, care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici.”

A scris premierul pe pagina sa de Facebook. Subiectul a fost discutat și aseară în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8. Întrebat dacă acest proiect de lege este în folosul lui Ilan Șor, socialistul Alexandr Nesterovschi a precizat că….

ALEXANDR NESTEROVSCHI, DEPUTAT PSRM: „Voi ce doriți, ca pe acel teritoriu să se plimbe ambasadorul SUA? Sau copiii dvs să se plimbe într-un parc?”

DUMITRU ALAIBA, DEPUTAT PAS: Eu, de exemplu, și sunt sigur că toți cetățenii vor ca, în Parlament, să fie făcute legi bune, transparent, cum ele se produc. Este principalul pentru ce trebuie să răspundeți astăzi”.

Ieri, la ședința Parlamentului, noua majoritate tacită, PSRM-Pentru Moldova, a votat în două lecturi abrogarea deciziei de a transmite terenul pe care s-a aflat  cândva fostul Stadionul Republican către Ambasada SUA, iar pe spațiul acestuia ar urma să fie construite doar obiective sportive și culturale. Decizia a fost luată pe fundalul huiduielilor opoziției parlamentare.

După aprobarea proiectului, Ilan Șor a venit cu un mesaj în care spune a obținut o victorie importantă.

 REACȚIE, ILAN ȘOR, DEPUTAT ANUNȚAT ÎN CĂUTARE: „Acesta este primul pas spre realizarea ideii noastre de a construi pe locul stadionului „MoldovaLand” și „BasarabiaLand” – un complex important sportiv și de agrement, un parc de odihnă pentru familii, care va deveni un centru al unității naționale.

A scris deputatul anunțat în căutare internațională pe pagina sa de Facebook, fără a preciza din ce surse ar urma să construiască acest complex”k.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Stadionul Republican a fost un stadion multifunctional, deschis în anul 1952. Însă, în 2006, a fost închis, iar un an mai târziu, la indicația fostului premier, Vasile Tarlev, acesta a și fost demolat”.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: Atunci, Tarlev promitea că, în locul stadionului, va fi construită o arenă modernă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă, dar și un hotel. Lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram