Se anunță restricții dure în Europa pentru Crăciun și Revelion. De exemplu, italienii nu vor putea merge spre locuințele lor de vacanță. În Franța și în Germania, zeci de pensiuni și piste de schi sunt închise pentru vizitatori, iar în Belgia, la masa de sărbătoare, oamenii vor putea invita cel mult doi oaspeți. Autoritățile anunță că măsurile sunt necesare, pentru a opri răspândirea virusului. Conform datelor de ultimă oră, la fiecare 17 secunde un european se stinge din viață din cauza coronavirusului.

Guvernul italian a decis să introducă restricții drastice pentru călătoriile de Crăciun şi Anul Nou. Așa că, din 21 decembrie, vor fi interzise deplasările între regiuni. Iar ca oamenii să rămână în oraşele şi comunităţile lor, a fost interzisă și activitatea pensiunilor și pistelor pentru schiat.

„Aceste măsuri impuse, ne poziționează într-o situație financiară dificilă. Anul trecut, din cauza pandemiei, am lucrat cu șase săptămâni mai puțin, iar acum nu vom putea lucra până în ianuarie 2021.”

De asemenea, cetăţenii nu vor putea să călătorească spre locuinţele lor de vacanţă de pe litoral sau de la munte, interdicţia fiind valabilă până pe 6 ianuarie. Chiar și așa, italienii au găsit metode pentru a merge în scurte escapade. Ca totul să fie legal, aceștia înlocuiesc adresele lor primare din acte, cu adresele caselor de vacanță unde vor să plece. Primăriile locale spun că nu fac față solicitărilor.

Chiar dacă numărul persoanelor infectate, în Italia, a depășit deja cifra de un milion 640 de mii de cazuri, medicii declară că, în al doilea val, fac față situației mult mai bine.

OLIVIERO VALOTI, DIRECTORUL SPITALULUI DIN BERGAMO: „Cred că aici, s-a format deja o imunitate colectivă, dar și comportamentul oamenilor s-a schimbat odată cu pandemia. Acum, sunt mult mai atenți decât în primul val.”

Mai mult, ieri premierul italian a anunțat că vaccinul anti-covid va începe să fie administrat chiar la începutul anului 2021, ceea ce dă mari speranțe angajaților din sistemul medical.

ROBERTO SPERANZA, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII, ITALIA: „Vor fi aduse, în mod centralizat, și distribuite tuturor italienilor absolut gratuit. Chiar și așa, mai avem nevoie de prudență și atenție.”

Și în Spania au fost impuse restricții dure pentru sărbătorile de iarnă. Spaniolii nu vor putea să se reunească mai mult de 10 persoane şi vor putea să se deplaseze dintr-o regiune în alta doar dacă au o urgență. Restricțiile de călătorie vor fi relaxate pentru câteva ore doar în noaptea dintre ani. Chiar și așa, spiritul sărbătorilor de iarnă se simte deja în orașele mari, precum Madrid, acolo unde clădirile și monumentele de artă au fost decorate de către autoritățile locale.

„Pe lângă Covid, cred că ar trebuie să fie loc și pentru mici bucurii. Aceste lumini sunt superbe, trebuie să dăm viață orașelor, să ajutăm businessul mic.”

Cele mai stricte reguli sunt adoptate, însă, în Belgia, iar unele restricții par chiar bizare.
Astfel, oamenii vor putea invita oaspeți la cină, însă doar unul dintre ei va avea voie să folosească toaleta. Mai mult, gazda ar trebui să aibă o grădină sau o curte, unde aceștia să se poată plimba. Responsabilii spun că aceste măsuri sunt adoptate, pentru a se asigura că regulile de distanță socială și igienă sunt respectate. De asemenea, în interiorul locuinței va avea acces un număr limitat de oaspeți.

ALEXANDER DE CROO, PRIM-MINISTRUL BELGIEI: „În seara zilelor de 24 spre 25 decembrie, familiile vor putea invita acasă cel mult două persoane.”

Iar în Germania, acolo unde au fost interzise iarmaroacele de Crăciun, în orașele aflate sub cod roșu, au apărut iarmaroace Drive-by, unde oamenii pot intra cu mașinile proprii.

„Nu vindem doar un pachet cu alune prăjite sau clătite. Comercializăm experiențe veritabile.”

Până acum, în Europa, au fost înregistrate peste 18 600 000 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, iar infecția a provocat decesul a peste 425 de mii de oameni.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!