/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/FOTO VIDEO/ UPDATE. Parlamentare în România. În diaspora a început a doua zi de vot

05 decembrie 2020, ora 22:19

Alegerile parlamentare din România au luat startul vineri, 4 decembrie, odată cu deschiderea primelor birouri de vot în străinătate, în condițiile în care pentru diaspora scrutinul este organizat pe parcursul a două zile: 5 decembrie și 6 decembrie, în intervalul orar 7:00 – 21:00 (ora locală), scrie digi24.ro.

Românii din diaspora îi vor alege pe cei patru deputați și doi senatori care îi vor reprezenta în noul parlament, un număr considerat de mulți ca insuficient raportat la amploarea comunităților de români aflate în străinătate.

La ora 22:00 (ora României), a început a doua zi a votării şi la secţiile de votare organizate în Canberra, Melbourne şi Sydney, urmate de secţiile de votare din Adelaide (22:30 ora României) şi Brisbane (ora 23:00 ora României).

A doua zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor organizate în Seul şi Tokyo (ora 24:00 ora României), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore (ora 1:00 ora României).

Până în prezent, prima zi a votării s-a încheiat în 48 de secţii din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 20:00. A doua zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor a început la ora 20:00 (ora României), când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă.

La ora 22:00 (ora României), va începe a doua zi a votării şi la secţiile de votare organizate în Canberra, Melbourne şi Sydney, urmate de secţiile de votare din Adelaide (22:30 ora României) şi Brisbane (ora 23:00 ora României).

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 18:00. Peste 71.000 de români din diaspora şi-au exercitat dreptul de vot, sâmbătă, până la ora 18,00 (ora României).

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 16:00. La ora 16.00, erau 38.403 de voturi pe listele suplimentare din diaspora, potrivit datelor AER, pe lângă cei care au optat pentru votul prin corespondentă.

Apar si primele nereguli la votul prin corespondență. Președintele Autorițății Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulețu, a declarat la Digi24 că 14.000 de plicuri ale românilor din diaspora nu au ajuns în țară și nu pot fi înregistrate.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 15:00. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, până la ora 15.00 au votat aproximativ 53.000 de persoane în diaspora, între care 32.281 de votanți pe listele suplimentare.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 14:00. 26.405 alegători din străinătate au votat până sâmbătă, la ora 14:00, la alegerile parlamentare, iar lor li se adaugă cei 21.329 de alegători care au optat pentru votul prin corespondenţă.

Peste 4.600 de români au votat în Italia şi peste 3.400 în Spania. În Franţa au votat până la această oră 1.200 de persoane, în Germania peste 2.700, iar în Marea Britanie peste 1.870.

sectie_votare_italia_alegeri parlamentare 2020
Secție de votare în Italia pentru alegerile parlamentare 2020. Foto: Facebook/ Ambasada României la Roma

Potrivit MAE, la ora 14.00, ora României, s-a încheiat prima zi a votării și la secțiile organizate în Seoul, Tokyo, Perth, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Manila, Kuala Lumpur și Singapore.

Prima zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din acest an s-a încheiat în cele mai estice 6
secții organizate în Australia și Noua Zeelandă (Canberra, Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane și Auckland). Procesul de votare
a decurs în condiții foarte bune și nu a fost necesară prelungirea votării.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 13:00. Peste 43.000 de români au votat în diaspora până la ora 13,00, ora României, la alegerile parlamentare, în prima zi a scrutinului care are loc în străinătate.

La ora 13.00, ora României, a început prima zi a votării la secția organizată pe coasta de est a Canadei, la Dieppe.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 9:00. La ora 9.00 – ora României – votul este în desfășurare în 695 secții de votare, din Asia, Europa și Africa (Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Indonezia, Singapore, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal).

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 8:00. S-au deschis urnele și în țările din Europa Occidentală, în Italia, Spania, Franța, Germania, acolo unde se află comunități importante de români și unde au fost suplimentate semnificativ secțiile de vot față de alegerile parlamentare din 2016.

Ce spun românii din diaspora despre alegerile parlamentare 2020

„Votul de pe 6 decembrie este vital. Statul român nu are absolut nicio idee concretă despre câți români sunt plecați, câți români sunt instalați, câți români lucrează, câți copii sunt născuți în afara granițelor. Numărul reprezentanților diasporei în ziua de astăzi este foarte mic (4 deputați și 2 senatori – n.r.), nu este proporțional cu numărul cetățenilor care sunt în afara granițelor României”, spune Liliana Bouladoux, o româncă din Franța.

„Eu sper să se facă progrese cu modernizarea României, să fie mai puțină birocrație, să fie prima prioritate a noii administrații. Participarea la vot este importantă”, a declarat pentru Digi24 Alexandru Alexe, român din SUA.

„Vrem oameni care să ne reprezinte, care să știe condițiile în care noi trăim aici, care să inițieze legi pentru cursuri de limbă și civilizație română pentru copiii noștri, de exemplu. Vrem legi care să ne protejeze de abuzuri, în orice situație, în orice context, și aici, și în România. Noi votăm întotdeauna și pentru cei de acasă. Noi nu ne-am rupt, pur și simplu locuim în altă parte, dar noi suntem români, noi cunoaștem foarte bine tot ce se întâmplă în România”, spune Anca Ozarchevici, o româncă din Germania.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, 5 DECEMBRIE, ORA 7:00 Procesul electoral în cadrul alegerilor parlamentare este în desfăşurare în străinătate, unde până sâmbătă la 7:00, ora României, au votat deja peste 21.500 de români din diaspora.

Potrivit datelor publicate online pe platforma Autorităţii Electorale Permanente, 21.329 de alegători au votat prin corespondenţă, iar 273 şi-au exercitat dreptul la urne, numărul total de votanţi la ora 7:00 fiind 21.602.

Sunt deschise secţii din Afganistan, Armenia, Arabia Saudită, Australia, Azerbaidjan, Belarus, China, Cipru, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Filipine, India, Irak, Japonia, Kazahstan, Kuwait, Letonia, Malaezia, Republica Moldova, Noua Zeelandă, Rusia, Qatar, Oman, Singapore, Sri Lanka, Vietnam, Turkmenistan, Ucraina, Turcia, Thailanda.

O tânără, primul român din lume care a votat la scrutinul parlamentar din 2020

VINERI, 4 DECEMBRIE, ORA 20:00. Start oficial pentru alegerile parlamentare 2020. Prima secție de vot din cadrul acestui scrutin s-a deschis în Noua Zeelandă, la Auckland.

Primul votant din Noua Zeelandă şi din lume este tânăra Sonia Tipteriu, care a venit să voteze la Secția de votare 17 Auckland, anunță pe Facebook Ambasada României în Noua Zeelandă, care publică și mai multe fotografii.

primul votant din lume
Tânăra Sorina Tipteriu din Noua Zeelandă este primul român care a votat la alegerile parlamentare din 2020 Foto: Facebook Ambasada României în Noua Zeelandă

Din cauza diferențelor de fus orar, votul în străinătate începe vineri, 4 decembrie (ora României), și durează până luni, 7 decembrie (ora României), adică 59 de ore.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram