/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Rezoluția votată de manifestanții din Piața Marii Adunări Naționale

06 decembrie 2020, ora 15:12

Protestatarii din PMAN au votat astăzi o rezoluție prin care au cerut demisia Guvernului, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate și anularea pachetului de legi, votat în mod abuziv, cu încălcarea oricăror norme şi proceduri de validare, de către nou-formata majoritate parlamentară PSRM-ŞOR.

Spre finalul protestatului Rezoluția a fost citită în fața manifestanților, fiind supusă votului.

Vedeți mai jos textul integral al Rezoluției protestului din 6 decembrie:

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, întruniţi la mitingul de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ne opunem acţiunilor antipopulare ale regimului Dodon-Şor care încalcă rezultatele alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020. Un scrutin electoral constituie forma de manifestare supremă a suveranităţii poporului şi orice încercare de a deturna voinţa populară este ilegală și neconstituțională. Alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 au arătat foarte clar în ce direcţie trebuie să se dezvolte Republica Moldova, iar puternicul mandat, de aproape un milion de voturi, obţinut de preşedintele ales Maia Sandu este un mandat împotriva corupției. Cetăţenii au cerut preşedintelui lupta împotriva hoţiei, sărăciei şi minciunii, i-au cerut să scoată ţara din izolare internaţională, au cerut ca instituţiile statului să combată efectele crizei pandemice şi economice în care ne-a adus guvernarea lui Dodon. Cetățenii au spus clar solicitarea lor: curăţarea clasei politice, prin declanşarea alegerilor anticipate parlamentare.

Dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în Parlament şi Guvern arată că regimul lui Dodon nu se împacă cu înfrângerea, iar forţele oligarhice, care au recapturat statul, nu au de gând să se conformeze voinţei poporului suveran. Igor Dodon şi partidul pe care l-a sechestrat, PSRM, în alianţa cu hoţul de miliarde Ilan Şor se opun cu vehemenţă schimbărilor şi încearcă să reducă din atribuţiile preşedintelui, ca să poată în continuare fura țara nestingherit. Le declarăm apăsat că nu le vom permite acest lucru.

Adunarea cetăţenilor cere imperativ să fie îndeplinite următoarele revendicări:

– Demisia urgentă a guvernului Ion Chicu. Acest guvern este principalul responsabil pentru agravarea situaţiei economice şi pandemice din ţară, fiind incapabil să protejeze viaţa propriilor cetăţeni. Acest guvern este promotorul schemelor ilegale prin care continuă să se fure banii publici, iar populaţia continuă să fie sărăcită. În timpul alegerilor din 15 noiembrie cetăţenii Republicii Moldova au declarat răspicat că mandatul acestui guvern a expirat, iar premierul Chicu trebuie să-şi dea de urgenţă demisia.

– Declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Acest legislativ, creația regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon, şi-a pierdut definitiv legitimitatea şi a ajuns să fie o sursă de instabilitate politică, economică şi socială nu numai pe plan intern, dar şi pe plan regional. El nu mai reprezintă voinţa cetăţenilor şi nu mai are dreptul să reprezinte poporul Republicii Moldova. De aceea, trebuie să fie dizolvat de urgenţă în conformitate cu Constituţia. Data alegerilor anticipate trebuie să fie convenită de către Preşedintele ales, în conformitate cu prevederile constituţionale şi în consultare cu partidele politice.

– Anularea pachetului de legi, votat în mod abuziv, cu încălcarea oricăror norme şi proceduri de validare, de către nou-formata majoritate parlamentară PSRM-ŞOR. Cerem de urgență anularea legii care în mod abuziv privează instituţia prezidenţială de prerogativele sale constituţionale şi toate legile care contravin parcursului european al Republicii Moldova, aduc prejudicii economice cetăţenilor şi slăbesc securitatea statului.

În cazul în care guvernarea Dodon-Şor nu va demara imediat acţiunile necesare pentru îndeplinirea revendicărilor noastre legitime, ne rezervăm dreptul să întreprindem toate acţiunile necesare constituționale, legale și legitime, precum și conforme actelor internaționale pentru a contracara uzurparea puterii de stat.

Chişinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale, 6 decembrie 2020

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram