/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Update. Protestatarii din PMAN au votat o rezoluție. „Cerem demisia Guvernului Ion Chicu și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”

missing
06 decembrie 2020, ora 13:32

Update 13:30 // După ce au votat o rezoluție, manifestanții au început să plece din PMAN. În acest timp intrarea principală din fața Guvernului sunt mai mulți polițiști. 

Update 13: 15 //Organizatorii spun că în Piața Marii Adunări Naționale protestează aproape 50 de mii de oameni. Manifestanții au votat și o rezoluție. Adunarea cetățenilor cere demisia Guvernului Ion Chicu, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, anularea pachetului de legi votat abuziv. 

Update 13:00 // Fermierii cu tractoare continuă să vine spre Capitală. În fața manifestaților a venit președintele Asociației Fermierilor din Republica Moldova, anunțând că agricultorii cer demisia autorităților. 

„Cu mândrie, vreau să vă anunț că  fermierii vin cu tractoarele spre Capitală. O să staționăm la intrările din Chișinău până când nu vor fi anunțate alegeri anticipate. Cele mai puternice  o să le aducem mai aproape de Parlament, bănuim că va fi necesar de mai mulți cai putere să-i smulgem din Parlament. Am venit cu riscul de a ne infecta, fiind că ei sunt mai periculoși decât pandemia. Din cauza lor multă lume a plecat în lumea celor drepți. Ani la rând au furat acest popor. În acest context, vreau să fac apel către angajați SIS, Procuratură și alte instituiții. Sunt sigur că sunt oameni patrioți acolo, să le întoarceți spatele acestor impostor, celor care ne-au lipsit de o viață bună”, a spus Vasile Mîrzenco, președintele Asociației Fermierilor.

Update 12:45 // Protestul din PMAN continuă și oamenii cer organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Veteranii s-au alăturat manifestație.

„A venit timpul să scăpăm de hoți. Jur o să stăm cu veteranii până nu scăpăm de hoții din spatele nostru. Jos Parlamentul. de pe această scenă jurăm că o să facem tot posibilul să vină înapoi Diaspora, copii. Suntem obligați să luptăm pentru popor”, a spus veteranul Constantin Covrig.

Președinta aleasă, Maia Sandu, a revenit în fața mulțimii: „Noi avem obligația să protejăm Constituția și oamenii acestei țări”.

„Zilele acestui regim sunt numărate. Dodon a venit la putere prin intermediul unor transfugi. Vă rog să fim solidari și perseverenți. Noi trebuie neabătut în spațiul de civilizație europeană”, a spus Octavian Țîcu, în fața protestatrilor.

Update 12:20 // La manifestația din centrul capitalei au venit și mai mulți primari. Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, îndeamnă edilii să reprezinte interesele cetățenilor.

„Nu lucrați pentru partidele lui Dodon și Șor, lucrați pentru cetățeni care v-au încredințat aceste funcții. Republica Moldova nu este afacerea lui Dodon și Șor. Demnitate însemană să nu te baricadezi în acest Parlament luxos, demnitate înseamnă să nu le permitem din bani și din ce are mai sfânt acest popor. Am greșit și unii continuă să mai greșească. Am greșit când am crezut în tot felul de alianța. Mai greșim când nu reacționăm, când un deputat rupe o hartă în Parlament. Copii nu ne vor ierta, dacă mai greșim. Acest Parlament trebuie să plece”, a declarat primara orașului Strășeni, Valentina Casia, în fața manifestanților.

Update 12:07 // Interpretul Pasha Parfeni susține protestarii din PMAN și a cântat piese patriotice, inclusiv piesa lui nouă „Libertate”. „Noi suntem poporul. Suntem vocea poporului. Lor le este frică de oameni liberi, care spun ce cred. Să nu mai tolerăm toate aceste lucruri”, a declarat Pasha Parfeni. 

La manifestația din PMAN au veniut oameni din toate colțurile Republicii Moldova. Protestului s-au alăturat și agricultorii.

Update  11:53 // Președinta aleasă, Maia Sandu, a ieșit în fața manifestaților și spune că trebuie să organizate de urgență alegeri parlamentare anticipate, adăugând că și Guvernul trebuie să-și dea demisia.

Maia Sandu a îndemnat protestatarii să păstreze distanța socială și să respecte măsurile anticovid.

Noi împreună am luptat pentru a reda dreptul oamenilor la o viață normală, la o țară în care să ai încredere în ziua de mâine. Am luptat ca să scăpăm de hoții de la guvernare. La doar câteva zile după alegeri, răbdarea noastră este pusă la încercare. Supărat că nu a reușit să amăgească oamenii, Igor Dodon încearcă să dea foc la țară, să provoace haos, să ne țină în izolare internațională, încearcă să facă și viața mai grea. Așa încearcă să se răzbune pe oamenii car nu l-au votat. ignorând votul, el a încropit o alianță și a transformat Parlamentul într-o găinărie. parlamentul e format din deputați care au participat la furtul miliardului, care îl slujesc pe Dodon. Adoptă legi împotriva cetățenilor. Legile adoptate de ei reprezintă un risc împotriva statului”, a declara președinta aleasă, Maia Sandu, în fața protestatarilor. 

„Trebuie să organizăm alegeri anticipate. Trebuie să avem un Parlament cinstit, care să rezolve problemele oamenilor. Noi putem să facem acest lucru. trebuie să credem în puterea noastră. Ei încearcă să ne ucidă speța. Suntem aici să-i averitzăm. Să-și dea demisia Chicu în următoarele ore și să putem declanșa anticipate”, a adăugat Maia Sandu.

Update 11:45 // La protest s-a alăturat și parlamentarul din partea Platformei DA Alexandru Slusari. Oamenii continuă să scandeze „Maia Sandu președinte” și cer demisia Guvernului. 

„Ceea ce face Dodon este atentat asupra Republicii Moldova. Nu îi lăsați să vă amăgească. Trebuie să fim uniți. Vă chem la unitate. Nu mai avem timp. trebuie să alegem un plan bine chibzuit. Tara are nevoie de anticipate. Pe 10 decembrie va fi învestită Maia Sandu. În această zi e bine ca Chicu să-și dea demisia sau a a doua zi. Această coaliție care a coborât mai jos de „plintus” trebuie să plece”, a declarat deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, prezent la manifestația din PMAN.

Update 11:33 // Deputatul PAS a declarat că unica soluția problemelor din Republica Moldova este demisia Guvernului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Dodon și toți kuleocarii vor să fure victoria noastră. Așa și zilele astea în Parlament a fost o nuntă. Un miri și încă un mire. Un este fugar. Această pereche  stranie, dar de hoți au hotărât să compromită victoria noastră. Pentru ei este o singură destinație – la pușcărie. Ave o căsută cu mulți hoți. Această căsuță se numește Parlament. Au ajuns să-și schimbe partidul de trei ori într-un an. Trebuie să scăpăm acest parlament. Anticipatele sunt unica soluție. Toată lumea așteaptă ți vor anticipate”, a declarat deputatul PAS.

Update 11:10 // Oamenii continuă să se alăture protestului din Piața Marii Adunări Naționale, unde răsună muzică patriotică. 

În zonă se află și mai mulți polițiști, care supraveghează ordinea publică.

„Am venit aici să cerem demisia acestui Guvern. Vrem anticipate”, spun organizatorii.

Deja sute de oameni s-au adunat la protestul din centrul Capitalei – „Apărăm votul și voința poporului”. Oamenii s-au echipat cu măști și drapele.

Manifestații scandează „Noi suntem poporul” și „La pușcărie”.

Organizatorii îndeamnă protestatarii să poarte corect masca și să păstreze distanța socială.

Precizăm că oamenii au fost chemați la protestul de astăzi din Piața Marii Adunări Naționale după ce în Parlament au fost votate în mare grabă și pe fundalul îmbrâncelilor mai multe proiecte de legi, printre care trecerea SIS-ului în subordinea Legislativului, politica bugetar fiscală, legea bugetului pentru 2021. Inițiativele au fost criticate de mai multe fracțiuni parlamentare și s-a cerut revizuirea inițiativelor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram