/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Platforma DA, trei sesizări la CC după votul din 3 decembrie. „Solicităm examinarea în regim de urgență”

07 decembrie 2020, ora 12:38

Iar azi dimineață, la Curtea Constituțională au fost depuse încă patru sesizări, în legătură cu ședința de joi a Parlamentului, atunci când mai multe proiecte de lege au fost votate pe fundalul unor îmbrânceli, huiduieli, în mare grabă și fără a fi consultate ori dezbătute. Pe lângă trecerea SIS sub control parlamentar, Platforma DA cere să fie declarate neconstituționale proiectul de lege privind modificarea componenței Biroului Permanent, dar și reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în posesia statului.  

Deputatul PPDA, Dinu Plîngău, a declarat că solicită examinarea în regim de urgență de Către Curtea Constituțională a trei legi, votate în lectură finală, la ședința de săptămâna trecută a Parlamentului, dar și suspendarea acțiunii lor până la soluționarea în fond a cauzelor. Mai exact, este vorba despre trecerea SIS în subordinea Legislativului, modificarea componenței Biroului Permanent și reîntoarcerea în posesia statului a terenului, pe care s-a aflat Stadionul Republican.

DINU PLÎNGĂU, DEPUTAT PPDA:Suntem mai mult decât convinși că, în baza sesizărilor elaborate calitativ, toate aceste trei proiecte urmează să fie declarate neconstituționale.”

Totodată, PPDA a solicitat ca proiectele privind politica bugetar-fiscală și bugetele naționale, dar și alte proiecte ce țin de modificarea statutului Găgăuziei și a statutului limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova să revină pe ordinea de zi, pentru a fi dezbătute conform procedurilor.

DINU PLÎNGĂU, DEPUTAT PPDA:Am pregătit documente și sesizări care urmează să anuleze, practic, toată ședința de pe 3 decembrie 2020.”

Și Dumitru Alaiba, deputat din partea PAS, a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind cedarea Stadionului Republican. Acesta consideră că, prin acest fapt, a fost încălcat acordul diplomatic bilateral dintre SUA și Republica Moldova, dreptul la proprietate, nu s-au respectat garanțiile de proces legislativ și de responsabilitate bugetară.

DUMITRU ALAIBA, DEPUTAT PAS:Legea trebuie să fie mai presus decât interesele politice, decât geopolitica și, cu siguranță, decât planurile de afaceri ale lui Ilan Șor, care s-a și grăbit public să-și developeze intențiile vizavi de acest teren”.

Și Partidul Democrat a anunțat, astăzi, că va depune o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională.

ALEXANDRU JIZDAN, DEPUTAT PD:Atunci când cedezi un stadion unui hoț de miliarde, lucrurile nu merg pe calea corectă. E ca și cum să-ți fure case, iar cel care o fură să-ți propună să-ți facă un tobogan.”

La ședința plenară din 3 decembrie, deputații PSRM și cei ai Partidului Șor au adoptat un șir de proiecte de lege, deși inițial s-a cerut excluderea acestora de pe ordinea de zi. Toate au fost votate în grabă, pe fundal de strigăte și îmbrânceli, iar procedura de vot nu a durat mai mult de două minute. Cu toate acestea, deputații socialiști dar și cei ce fac parte din Platforma Pentru Moldova au declarat că nu consideră că au comis vreo ilegalitate și că doar Curtea Constituțională va decide, dacă procedura a fost sau nu cu abateri.

Și Igor Dodon a declarat, vineri, că nu vede nicio problemă în scoaterea SIS din subordinea președintelui, proiect pe care chiar îl susține. Ulterior, o contestație în privința acestuia a fost depusă de către PAS. Iar deputatul Octavian Țîcu a anunțat că va contesta proiectele privind STATUTUL limbii ruse și proiectul de lege ce oferă Autonomiei Găgăuze dreptul de veto în Parlament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram