Curtea Constituțională și-a spus cuvântul. Serviciul Informații și Securitate (SIS) rămâne în subordinea Președinției. Astfel, Înalta Curte a suspendat acțiunile Legii, adoptată de majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR, în data 3 decembrie, prin care SIS trecea în subordinea Parlamentului.

Decizia de suspendare a legii prin care SIS ar trece în subordinea Parlamentului a fost susținută de majoritatea judecătorilor Curții Constituționale, care s-au întrunit în ședință, în această după-amiază. Magistratul Vladmir Țurcan, fostul deputat PSRM, s-a abținut.

Hotărârea vine după ce deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la Înalta Curte prin care a cerut Curții să verifice constituționalitatea acestor modificări, adoptate săptămâna trecută, în mare grabă, de către majoritatea tacită PSRM – Pentru Moldova. În timp ce socialistul Vlad Batrîncea, care a ocupat fotoliul speakerului, voia să anunțe adoptarea hotărârii, deputații din opoziție încercau să-l oprească.

Spiritele încinse au degenerat chiar în îmbrânceli. Mai mult, în urma scandalului, au fost rupte două microfoane și s-a spart un pahar. Vineri, Secretariatul Parlamentului a precizat că prejudiciul a fost estimat între 50 și 60 de mii de lei. Iar Zinaida Greceanîi a cerut să fie identificați cei care se fac vinovați de acest incident.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!