/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Chicu nu se gândește la demisie? Prim-ministrul a îndemnat deputații să voteze Legea Bugetului de Stat cât mai curând

missing
07 decembrie 2020, ora 20:53

Prim-ministrul a îndemnat, astăzi, deputații să voteze cât mai curând proiectele de legi ce țin de bugetul de stat, dar nu a zis nimic despre demisie, cerută deja de câteva zile la rând de către opoziție. Chiar și așa, Ion Chicu s-a arătat convins că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc, însă doar după ce va fi definitivat bugetul, adică în 2021. Acest fapt i-a nemulțumit pe deputații, care speră ca premierul să-și dea demisia de onoare.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: Sper foarte mult, că fiecare dintre politicieni lasă un pic politica deoparte și se concentrează pe aceste patru proiecte absolut importante.”

Prim-ministrul speră ca, spre sfârșitul săptămânii viitoare, deputații să voteze deja în lectură finală, cele patru proiecte de lege ce țin de bugetul de stat pentru anul 2021. Asta chiar dacă, în ultimele zile, cea mai discutată temă este demisia lui Chicu, subiect pe care premierul a preferat să-l ocolească. Ba mai mult, el a lăsat să se înțeleagă că nu își va da demisia în acest an.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „Guvernul, la momentul actual, are datoria morală față de societate să promoveze legile bugetar-fiscale. Altfel, țara va avea mari deficiențe la achitarea salariilor și pensiilor.”

Cât despre protestele ce avut loc săptămâna trecută, premierul spune că acestea fac parte din campania electorală pentru anticipate care, neoficial, ar fi început deja. De altă părere sunt, însă, deputații din opoziție, care susțin că prim-ministrul trebuie să plece în orice caz și cât mai curând, mai ales că, potrivit lor, situația economică, socială și politică se înrăutățește tot mai mult.

CHIRIL MOȚPAN, DEPUTAT Platforma DA:Este cu adevărat una catastrofală, și din punct de vedere al pandemiei, care devine tot mai gravă, și al economiei, care riscă să ajungă în colaps, și al relațiilor sociale, politice.”

Deputații susțin că, indiferent cine va fi prim-ministru, sunt de acord să voteze politica bugetar-fiscală, însă doar dacă le vor fi acceptate amendamentele la proiectele de legi.

ANDRIAN CANDU, DEPUTAT „PRO MOLDOVA”:La ora actuală, există posibilitate ca, în Parlament, să fie format inclusiv un alt Guvern, inclusiv minoritar, tehnocrat, pro-european, care ar putea să administreze țara, măcar o perioadă de timp de tranziție, până a ajunge la acele alegeri anticipate.”

Iar cei de la PAS consideră că alegerile anticipate nu sunt convenabile pentru actuala guvernare, așa că ei încearcă să tragă de timp cât mai mult posibil.

LILIAN CARP, DEPUTAT PAS:Intuim că ei vor încerca să mențină această majoritate, cunoscând că pierd foarte mult din imagine, dar oricum vor încerca. Pentru ei nu contează rezultatul electoral, dar să poată fura azi ce pot.”

Deputații democrați nu au comentat declarațiile lui Ion Chicu, dar au declarat că deja se pregătesc de alegerile parlamentare anticipate și sunt siguri că acestea vor avea loc. Între timp, prim-ministrul a îndemnat fracțiunile din Legislativ să propună, până la sfârșitul săptămânii, amendamente la cele patru proiecte de legi: politica bugetar-fiscală, bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și fondul de asigurări pentru medicină. Acesta a mai promis că toate vor fi analizate și dezbătute conform legii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram