/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Fermierii continuă protestele. Zeci de tractoare au staționat la intrările în Capitală. Agricultori spun că îndură și gerul, pentru a-și face dreptate

missing
07 decembrie 2020, ora 20:58

După protestul de ieri, din fața Guvernului, fermierii au rămas pe baricade așa cum au promis. Zeci de tractoare au staționat la intrările în capitală. Unii agricultori au înnoptat în tractoare. Oamenii spun că îndură și gerul, pentru a-și face dreptate. Mâine, agricultorii vor să aducă tehnica în Piața Marii Adunări Naționale, doar că pentru asta au nevoie de autorizație de la Primărie și Poliție. Aceștia au anunțat că nu vor renunța la proteste, până când nu vor fi anunțate alegeri parlamentare anticipate.

CĂTĂLIN GORIA, REPORTER TV8: Peste 20 de tractoare stau parcate în coloană, la intrare în oraș, spre porțile orașului. Cei care au înnoptat aici, spun că nu le-a fost deloc ușor, întrucât temperaturile sunt cu minus.”

Pe acești bărbați i-am întâlnit, în această dimineață, pe bulevardul Dacia. Zgribuliți de frig, oamenii au pornit motoarele la tractoare, pentru a se încălzi.

“Сum a trecut noaptea? – Aici, cum ne vedeți, așa și am petrecut. – Ați dormit? – Care dormit? Aici nu poți dormi, așa am stat. – Tare e frig, am înghețat la picioare și nu pot să mă încălzesc.”

“O să stăm până când se rezolvă întrebarea.”

Fermierii spun că nimic nu-i împiedică să protesteze și promit că vor merge până în pânzele albe, pentru a-și face dreptate și a primi susținere din partea statului, având în vedere seceta fără precedent din acest an.

„De ieri stăm. – Pentru ce? – Să ne dea ajutor.”

„Să fie dreptate, cineva stă și se îmbogățește cu bani, în Parlament, dar cineva stă și suferă.”

După ce au protestat, ieri, în fața Guvernului, fermierii continuă să protesteze la intrările din capitală. Cele mai multe tractoare au staționat pe Șoseaua Hâncești, însă acolo n-am întâlnit pe nimeni, decât două echipaje de poliție.

Un rând de tractoare s-a format și la intrare în capitală dinspre Strășeni, dar și pe Calea Orheiului. Președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco, susține că vor să vină cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale. Pentru asta, însă, au nevoie de permisiunea autorităților municipale și a poliției.

VASILE MÎRZENCO, PREȘEDINTE, FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A FERMIERILOR: Planificăm, pentru poimâine, să facem această deplasare, dacă vom ajunge la un numitor comun cu autoritățile de drept. Vom protesta pentru aceleași obiective care le-am anunțat la protestele anterioare: politica bugetar-fiscală și păguboasă producătorilor agricoli, plata compensațiilor pentru cerealele de grupa a doua.”

Responsabilii de la Primărie susțin că vor permite ca manifestația să aibă loc, doar dacă protestatarii obțin permisiunea de la Inspectoratul Național de Securitate Publică. Cei de la INSP susțin, la rândul lor, că Primăria trebuie să le autorizeze protestul, în timp ce poliția doar asigură circulația rutieră și ordinea publică.

Protestul fermierilor continuă, după ce, ieri, mii de oameni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a protesta față de actuala guvernare și, în special, față de noua majoritate neformală din Parlament formată din PSRM și Partidul Șor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram