Social-democrații din România au luat cel mai mare scor la alegerile parlamentare. Aproape 30 la sută din voturi. Aceștia sunt urmați de Partidul Național Liberal, care care se află acum la guvernare și de formațiunea AUR, care, de altfel, a produs marea surpriză la acest scrutin, pentru că nu este prea cunoscut. Condusă de unionistul George Simion, interzis în Republica Moldova, formațiunea a luat peste 8 la sută.

GEORGHE SIMION, PREȘEDINTE AUR:N-o să vă dezamăgim, nu o să trădăm, nu o să intrăm în niciuna din variante, în vreo coaliție de guvernare. Suntem oamenii faptelor.”

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor, pe scurt AUR, George Simion este marea surpriză a acestor alegeri. Formațiunea sa are doar un an de când a fost fondată, dar deja a reușit să obțină un scor impresionant. Tânărul polician (video simion – Privesc.Eu Moldova) este cunoscut la Chișinău pentru marșurile și activitatea unionistă pentru care a primit interdicție de a intra în Republica Moldova. Totuși, pe primul loc, după ce au fost procesate cele peste 5 milioane de voturi, primul în topul preferințelor a ieșit PSD-ul, care este urmat de PNL și de Alianța USR PLUS.

DACIAN CIOLOȘ, PREȘEDINTE PLUS: Românii nu au dat un mandat clar niciunui partid să formeze singur guvernul. Deci, vom avea de a face cu un guvern de coaliție. USR PLUS este pregătită să-și asume guvernarea.”

Marele perdant al acestor alegeri este partidul Pro România, condus de Victor a. Aseară însă, politicianul încă mai spera că formațiunea sa va ajunge în noul Parlament.

VICTOR PONTA, PREȘEDINTE PRO ROMÂNIA: Prezența foarte slabă la vot cred că este un mare semn de întrebare pentru toți cei care am candidat azi. Din datele pe care noi le avem, PRO România va fi în viitorul Parlament.”

Astăzi, Victor Ponta a sugerat că se retrage din viața politică, după scorul slab înregistrat la alegerile parlamentare pentru a-și dedica timpul familiei și altor proiecte. La scrutinul de ieri, au participat peste 5,7 milioane de cetățeni români, însă la urne au fost așteptați peste 18 milioane. Aceștia și-au votat senatorii şi deputaţii. Pentru că niciun partid nu a acumulat peste 50 la sută, respectiv nu poate forma de unul singur guvernul, formațiunile care au ajuns în Parlament, încep deja să se gândească la posibile coaliții. Un scenariu, scrie Stirileprotv.ro, este că formațiunile de dreapta, PNL și USR, se vor alia, pentru a guverna în continuare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!