Republica Moldova a făcut o solicitare către platforma COVAX pentru vaccinul împotriva COVID-19. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în urma discuțiilor specialiștilor din domeniu și a factorilor de decizie, în colaborare cu partenerii internaționali (OMS și UNICEF), cererea a fost completată pentru a asigura livrarea vaccinului în condiții optime și determinarea mecanismelor de organizare a serviciilor de imunizare.

Potrivit MSMPS, grupurile țintă au fost prioritizate conform recomandărilor Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE). Astfel, reieșind din faptul că GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări), prin intermediul platformei COVAX asigură acoperirea a 20 % din populația țării în mod gratuit, au fost identificate următoarele grupe ținte: lucrătorii din domeniul medical; adulții cu vârsta mai mare de 65 ani și comorbidități (grup cu risc sporit); persoanele/beneficiarii Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată; persoanele cu comorbidități; lucrătorii din domeniul social; lucrătorii din domeniul de educație și cei din cadrul  organelor de asigurare a securității. Ulterior conform disponibilității de vaccin, vor fi vaccinate și alte grupuri de populație, care sunt la fel extrem de important de protejat.

Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020,  prin intermediul scrisorii de intenție semnată de MSMPS.

COVAX  este unul dintre cei trei piloni ai accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), care a fost lansat în aprilie curent, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Comisia Europeană și Franța ca răspuns la această pandemie.

Pilonul COVAX se concentrează pe dezvoltarea și asigurarea cu vaccinuri contra COVID-19. Este singura soluție globală pentru această pandemie.

Coordonat de GAVI, CEPI  (Coaliția de Pregătire pentru Epidemii și Inovații) și OMS, COVAX va realiza acest lucru acționând ca o platformă care va sprijini cercetarea, dezvoltarea și fabricarea unei game largi de vaccinuri candidați COVID-19, și negocierea prețurilor. Toate țările participante, inclusiv Republica Moldova, indiferent de nivelurile de venit, vor avea acces egal la aceste vaccinuri odată ce acestea vor fi dezvoltate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!