/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Când Dodon a promulgat legea prin care SIS trece în subordinea Parlamentului

missing
08 decembrie 2020, ora 19:20

Președintele în exercițiu Igor Dodon a promulgat pe 4 decembrie curent legea prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trece în subordinea Parlamentului, adică a doua zi după ce deputații socialiști și cei din „Pentru Moldova” au adoptat-o, aleșii poporului exprimându-și votul pe 3 decembrie curent. 

Ulterior, pe 7 decembrie Curtea Constituțională  a Moldovei (CCM) a suspendat această lege, în urma sesizării depuse de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco. De la vot însă s-a abținut judecătorul Vladmir Țurcan, fost deputat socialist.

CCM a notat că pentru a fi respectat principiul loialității constituţionale, în cazul contestării legii pentru motive de neconstituţionalitate, președintele Republicii Moldova trebuia să aștepte hotărârea CCM și să promulge legea doar dacă constituționalitatea ei a fost confirmată de către Curte.

Examinând  sesizarea respectivă, magistrații au spus pe de o parte, că în cazul în care acțiunea legii contestate nu va fi suspendată, aceasta ar putea fi pusă în aplicare și ar putea produce efecte, de exemplu, asupra desemnării conducerii Serviciului de Informații și Securitate.

„De asemenea, chiar dacă, ipotetic, Curtea va constata neconstituționalitatea Legii contestate, hotărârea ei nu va influența, sub aspect constituțional, mandatul, eventual, al noii conduceri a SIS”, se spune în hotărâre.

Pe de altă parte, Curtea a notat că, în cazul suspendării acțiunii Legii contestate, conducerea SIS nu va putea fi schimbată, eventual, în baza unei legi contestate în fața CCM. Mai mult, suspendarea acțiunii Legii contestate va putea elimina din discuție problema referitoare la mandatul conducerii Serviciului, conducere numită, eventual, în baza unei legi care poate fi declarată neconstituțională.

În baza acestor raționamente, Curtea a considerat că suspendarea Legii contestate are mai multe beneficii sub aspect constituţional în raport cu soluția nesuspendării ei. Cu privire la domeniul afectat de Legea contestată, Curtea a reținut că soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile şi consecinţele negative iminente pentru ordinea constituţională.

Astfel, Curtea a reținut că riscul eventualei schimbări a conducerii Serviciului de Informații și Securitate în cazul nesuspendării Legii contestate corespunde temeiurilor de suspendare referitoare la „eventualele prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate” stabilite în jurisprudența Curții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram