După ce ieri deputații PSRM și Partidul Șor au lansat invitații pentru discuții informale privind dizolvarea Parlamentului, deputatul PAS Sergiu Litvinenco  spune că nu înțelege de ce sunt necesare aceste discuții formale sau informale. „Dacă vreți, faceți. Dacă nu vreți, așa și spuneți și nu ne mai chemați ca să împrăștiați mizerie peste tot în jur”, a adăugat parlamentarul. 

„Deputații coaliției PSRM-Șor din Parlament ne tot cheamă la „discuții informale” pe marginea dizolvării Parlamentului. În primul rând, dacă sunt ”informale”, de ce să faci chemări publice? Că noi „informal” doar și așa discutăm pe holuri, în fumoar, în ședințele comisiilor sau în pauzele ședințelor plenare. De asta și sunt informale, nu? Dacă prin „informale” se are în vedere discuții „instituționalizate”, apoi mi-am expus punctul de vedere personal – după coalizarea cu Șor, PSRM a devenit partid oligarhic, dar noi cu așa ceva de principiu nu avem cum să discutăm instituționalizat”, a menționat deputatul Sergiu Litvinenco.

Sergiu Litvinenco se întreabă pe ce să se axeze dialogul, spunând că „Constituția este clară cu privire la cum se declanșează alegerile parlamentare anticipate”.

„Dacă cineva din coaliția PSRM-Șor nu cunoaște, pot să descriu pe scurt aici. Pasul unu este demisia sau demiterea Guvernului Chicu. Pasul doi este neacceptarea votului de încredere pentru următorii doi candidați la funcția de Prim-ministru desemnați de Președinte. După 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, putem spune că deja sunt întrunite circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului. În a 46-a zi se merge la Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțele, iar în aceeași zi cu emiterea de către Curte a avizului respectiv – Președintele emite decretul de dizolvare a Parlamentului. Ziua exactă a alegerilor – cel mai devreme 2 luni de la emiterea decretului și cel mai tarziu – 3 luni de la emiterea decretului. Și iată toată „foaia de parcurs”. Dacă este nevoie de un calendar și mai exact – cu toate acțiunile pe zile sau ore –, pot să-l prezint public în timp foarte scurt”, a explicat deputatul PAS.

„Între altele, coaliția PSRM-Șor are în total 55 de mandate. Dacă doresc într-adevăr anticipate, pot respinge orice vot de încredere pentru un nou Guvern. Noi, la rândul nostru, ne angajăm de asemenea să nu votăm niciun guvern, or susținem plenar necesitatea anticipatelor. Acesta este tot „planul”. Nu văd de ce mai sunt necesare discuții formale sau informale. Dacă vreți, faceți. Dacă nu vreți, așa și spuneți și nu ne mai chemați ca să împrăștiați mizerie peste tot în jur”, punctat parlamentarul.

Precizăm că ieri, fracțiunea parlamentară PSRM a chemat la discuții informale deputați din alte partide politice. Tot ieri, socialistul Vlad Batrîncea a anunțat că au avut deja discuții cu cei din Platforma „Pentru Moldova”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!