Președintele Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, declară marți, 8 decembrie, că Parlamentul European cere Legislativului de la Chișinău să respecte legea și voința oamenilor exprimată la vot. Totodată, europarlamentarul a menționat că „este inacceptabil votul majorității Parlamentului Republicii Moldova – controlată de președintele socialist încă în funcție, Igor Dodon – prin care a fost transferat Serviciul de Informații și Securitate din subordinea președintelui Republicii Moldova, în subordinea Parlamentului.”

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarului a mai declarat că Parlamentul European, are datoria de a acționa ori de câte ori există evoluții îngrijorătoare în Republica Moldova.

„Cerem Parlamentului Republicii Moldova să respecte legea și voința oamenilor exprimată la vot. Am condus în această dimineață ședința Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu Republica Moldova la care a participat și președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu. Am spus în cadrul reuniunii că rezultatul alegerilor prezidențiale este foarte important pentru Republica Moldova, dar este foarte important și pentru Uniunea Europeană. Republica Moldova este un vecin la granițele Uniunii Europene. O Republică Moldova stabilă la granițele noastre contribuie inclusiv la stabilitatea din interiorul Uniunii. Am întrebat-o pe președinta Maia Sandu unde are Republica Moldova cea mai mare nevoie de sprijin din partea noastră, a instituțiilor europene. Suntem pregătiți să ajutăm Republica Moldova în combaterea pandemiei de coronavirus, pentru întărirea sistemului medical, în economie, dar și în combaterea dezinformării și a știrilor false. Președinta Maia Sandu s-a arătat interesată să susțină obiectivele Pactului Ecologic European inclusiv prin măsuri implementate în Republica Moldova. I-am transmis că sprijinim Republica Moldova în eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Raportul coordonat de mine privind finanțarea Pactului Ecologic European și aprobat de Parlamentul European prevede că putem ajuta țările din Vecinătatea Estică, inclusiv Republica Moldova, în atingerea obiectivelor de mediu. Un alt lucru foarte important pe care l-am spus este că noi, Parlamentul European, avem datoria să acționăm ori de câte ori există evoluții îngrijorătoare în Republica Moldova. Este inacceptabil votul majorității Parlamentului Republicii Moldova – controlată de președintele socialist încă în funcție, Igor Dodon – prin care a fost transferat Serviciul de Informații și Securitate din subordinea președintelui Republicii Moldova, în subordinea Parlamentului. Igor Dodon a pierdut alegerile, dar nu vrea să piardă prerogativele prezidențiale, așa că încearcă să le ia împreună cu el. Într-o democrație, odată ce ai pierdut alegerile prezidențiale, trebuie să accepți transferul transparent de putere către succesorul tău. O astfel de decizie duce inevitabil la o scădere a încrederii instituțiilor europene în Parlamentul Republicii Moldova. Odată ce îți pierzi credibilitatea pe plan internațional ca instituție democratică, o vei câștiga înapoi foarte greu. Cerem membrilor Parlamentului Republicii Moldova să respecte legea și voința oamenilor exprimată la vot.”

Amintim că, luni, 7 decembrie, Curtea Constituțională a suspendat acțiunile Legii, adoptată de majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR, în data 3 decembrie, prin care SIS trecea în subordinea Parlamentului.

Decizia de suspendare a legii prin care SIS ar trece în subordinea Parlamentului a fost susținută de majoritatea judecătorilor Curții Constituționale, care s-au întrunit în ședință, în această după-amiază. Magistratul Vladmir Țurcan, fostul deputat PSRM, s-a abținut. Hotărârea vine după ce deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la Înalta Curte prin care a cerut Curții să verifice constituționalitatea acestor modificări, adoptate săptămâna trecută, în mare grabă, de către majoritatea tacită PSRM – Pentru Moldova. În timp ce socialistul Vlad Batrîncea, care a ocupat fotoliul speakerului, voia să anunțe adoptarea hotărârii, deputații din opoziție încercau să-l oprească.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!