/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Neadmiterea plafonării taxelor locale și păstrarea scutirii la achitarea impozitului pe bunuri imobiliare, printre amendamentele Platformei DA pentru politica fiscală 

08 decembrie 2020, ora 16:18

Platforma DA a înaintat o serie de amendamente la proiectul politicii bugetar-fiscale votată în timpul ședinței Parlamentului din 3 decembrie

Amendamentele principale pentru politica bugetar-fiscală , depuse de fracțiunea Platforma DA, vizează următoarele: păstrarea scutirilor personale pentru soții (soțiile) neîncadrați în câmpul muncii (beneficiarii acestor scutiri în primul rând sunt familiile celor care muncesc peste hotare), neadmiterea majorării drastice a amenzilor pentru antreprenori, neadmiterea majorării TVA pentru producția agricolă, introducerea facilităților fiscale pentru businessul mic și mijlociu, neadmiterea plafonării taxelor locale și păstrarea scutirii de 15 % la achitarea impozitului pe bunuri imobiliare și a impozitului funciar, neadmiterea introducerii impozitului pe venit pentru dobânzile persoanelor fizice.

De asemenea, deputații Platformei DA cer neadmiterea accesului pe piață a medicamentelor neautorizate, neadmiterea introducerii schemei cu „țigărilor”, care ar prejudicia statul cu 160 milioane de lei în formă de accize neplătite, păstrarea regimului fiscal actual pentru persoanele care desfășoară activitate liberă în domeniul justiției, majorarea salariilor la cadrele didactice care lucrează cu copii cu dizabilități și păstrarea facilităților fiscale pentru Asociațiile obștești ale persoanelor cu dizabilități.

Alexandr Slusari a declarat că deputații Platformei DA vor solicita anularea votului de joi în contextul încălcărilor de procedură: „Altfel vom fi nevoiți să ne adresăm la CC după aprobarea în lectura finală. Majoritatea Kroll-Bahamas au dat-o în bară și trebuie să revină la normalitate. Acum lucrăm la amendamentele la cele trei bugete, mâine vom depune ultimele amendamente și vom veni cu în scurt timp cu un briefing de presă pe acest subiect”.

Amintim că politica bugetar-fiscală pentru 2021 a fost votată de deputații din PSRM și cei de la „Pentru Moldova” în timp ce în plenul Legislativului erau strigăte și îmbrânceli. Atunci deputați din mai multe fracțiuni au cerut excluderea inițiative de pe ordinea de zi a Parlamentului.

Politica fiscală a fost criticată și de fermieri, care se arată nemulțumiți de majorarea TVA-ului pentru produsele agricole. Și transportatorii au inițiat o petiție prin care cer retragerea proiectului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram