/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Reacția FMF privind dosarul meciurilor trucate: „FMF va depune eforturi maxime pentru ca cei implicați în acte de corupție să fie sancționați”

08 decembrie 2020, ora 14:49

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) a emis o notă informativă privind dosarul meciurilor trucate. Pe pagina de Facebook, FMF a scris că „susține acțiunile CNA și dă asigurări că va colabora în continuare cu organele de drept abilitate pentru combaterea fenomenului meciurilor trucate. FMF este împotriva corupției și va depune eforturi maxime pentru ca cei implicați în acte de corupție să fie sancționați conform legii.”

În nota emisă, FMF menționează că intenționează să semneze un Memorandum cu Ministerul de Interne (MAI), dar și alte structuri de forță abilitate pentru a combate corupția din fotbal.

În ultimii ani, meciurile de fotbal sunt ținta grupărilor infracționale, care acționează pentru a truca și manipula meciurile de fotbal. Aranjarea meciurilor a devenit o amenințare pentru fotbal. Această amenințare poate fi înlăturată cu implicarea întregii comunități fotbalistice și a organelor de drept. Manipularea meciurilor este un pericol real. ”Blaturile” distrug jocul nostru comun, jocul milioanelor de oameni. Cu scopul combaterii fenomenului meciurilor trucate și a pariurilor ilegale, Federația Moldovenească de Fotbal a creat Departamentul Integritate FMF. Această structură se ocupă cu colectarea și stocarea informației ce ține de competițiile și meciurile suspecte de a fi aranjate la pariuri. Ulterior, angajații Departamentului Integritate redirecționează această informație organelor de drept abilitate din Republica Moldova. Astfel, astăzi, Centrul Național Anticorupție a anunțat despre cercetarea penală a unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Printre cei vizaţi sunt preşedinţi ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, antrenori, directori de şcoli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia Naţională. Operaţiunea s-a derulat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, care au acordat asistenţă tehnică, informaţională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă şi multidimensională a tuturor circumstanţelor. Federația Moldovenească de Fotbal susține totalmente acțiunile CNA și dă asigurări că va colabora în continuare cu organele de drept abilitate pentru combaterea fenomenului meciurilor trucate. În acest sens, FMF intenționează să semneze un Memorandum cu Ministerul de Interne și alte structuri de forță abilitate să stopeze corupția din fotbal. FMF este împotriva corupției și va depune eforturi maxime pentru ca cei implicați în acte de corupție să fie sacționați conform legii.”

Amintim că în această dimineață, CNA a anunțat că 11 persoane, care activează în domeniul fotbalului, sunt cercetate penal de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Printre cei vizaţi sunt preşedinţi ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, directori de şcoli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia naţională. Potrivit CNA, operaţiunea a derulat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, care au acordat asistenţă tehnică, informaţională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă şi multidimensională a tuturor circumstanţelor.

Din informațiile deținute de anchetatori, sumele pentru un meci aranjat variau între 10.000 – 20.000 €, acestea figurând preponderent la casele de pariuri din Asia, totodată fiind constatate și unele conexiuni cu casele de pariuri din țările Uniunii Europene. Investigatorii au mai stabilit că, doar în perioada iulie 2020 – prezent, au fost trucate peste 20 de meciuri, valoarea estimată a profiturilor obținute de persoanele implicate ridicându-se la 600.000€.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram