Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a suspendat legea prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului. Decizia a fost luată pe 8 decembrie, în urma sesizării depuse de către deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Curtea consideră necesară suspendarea acțiunii Legii contestate, pentru a verifica, pe baza unor indicii rezonabile, existența unor acorduri bilaterale încheiate de Guvernul Republicii Moldova cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, în legătură cu transmiterea terenului pe care se găsește, actualmente, Stadionul Republican, în proprietatea Statelor Unite ale Americii, pentru construirea pe acesta a edificiului unei ambasade, potrivit Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018, abrogată prin Legea contestată. Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Autorii sesizării au menționat că Republica Moldova riscă să declanșeze un conflict diplomatic pentru nerespectarea obligațiilor care îi revin din acordurile bilaterale încheiate cu Statele Unite ale Americii. De asemenea, aceștia au afirmat că Republica Moldova riscă să-și piardă reputația pe plan internațional, precum și să nu beneficieze de investiții și parteneriate strategice. În viziunea autorilor sesizării, Legea contestată afectează democrația, separația și colaborarea puterilor și securitatea economică și financiară a statului.

Amintim că pe 3 decembrie deputații socialiști și cei din platforma „Pentru Moldova” au votat proiectul de lege care prevede că terenul fostului Stadion Republican este restituit statului, Ambasada SUA fiind privată de dreptul de a construi pe acest teren un nou sediu diplomatic, așa cum era prevăzut.

În legea votată de parlamentari, care astăzi a fost suspendată de CCM,  se spune că pe acest teren vor fi construite doar obiective sportiv-culturale. În acest sens, liderul Partidului „Șor”, cel care figurează în dosarul fraudei bancare, Ilan Șor s-a lăudat că va transforma fostul Stadion Republican într-un parc modern.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!