/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Ambasadorul R. Moldova în Rusia, rechemat după ce au fost descoperite anabolizante într-un microbuz cu numere diplomatice

09 decembrie 2020, ora 13:18

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă a fost rechemat oficial din funcție. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, la solicitarea Ministerului de Externe, rechemarea lui Andrei Neguța. Se întâmplă în urma scandalului iscat, după ce, acum câteva zile, într-un microbuz cu plăcuțe diplomatice, la Vama Palanca, au fost depistate cutii cu anabolizante. Premierul Ion Chicu i-a solicitat ministrului de Externe să verifice ce se întâmplă în Minister, întrucât Republica Moldova riscă să devină faima Europei la capitolul contrabandă prin intermediul diplomaților moldoveni, a precizat Chicu.  

AURELIU CIOCOI, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE:Se prezintă pentru examinare și aprobare propunerea Ministerului de Externe privind rechemarea domnului Andrei Neguța din funcția de ambasador în Federația Rusă.”

ION CHICU, PRIM-MINISTRU:Este clar că acest proiect vine în urma actului rușinos, depistat cu câteva zile în urmă. Este clar că este responsabilitatea, cel puțin indirectă, a conducătorului misiunii și el trebuie să răspundă. Domnul ministru Ciocoi, verificați, vă rog, ce se întâmplă, pentru că noi degrabă o să devenim faima Europei la contrabandă prin intermediul diplomaților moldoveni.”

Andrei Neguța nu a comentat, deocamdată, rechemarea sa. Aseară, și președintele Igor Dodon, care acum trei ani, a insistat ca anume Neguță să fie ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, fapt pentru care a semnat ordinul de numire a sa în această funcție, a precizat că acesta trebuie revocat, în cazul în care se va dovedi că este vinovat.

IGOR DODON:Da, pentru mine a fost principial. Și am pus piciorul în ușă. Pentru soluționarea problemei migranților, trebuie să fie, la Moscova, un ambasador cu care noi putem să discutăm. În general, în marea majoritate a țărilor, ambasadorii trebuie să fie oamenii președinților, dacă sincer.”

IGOR DODON, PREȘEDINTELE RM:Consider că aceasta este o rușine pentru Republica Moldova. El trebuie să fie retras și să răspundă conform legislației, dacă este vinovat. Eu nu am întrebat Procuratura, dar dacă este vinovat, el trebuie rechemat și tras la răspundere. Dacă într-adevăr este adevărat, el trebuie adus acasă și să răspundă conform legii.”

Zilele trecute, deputatul socialist, Grigore Novac, a spus în cadrul unei emisiuni televizate că Andrei Neguța ar fi fost rechemat din funcție. Însă Ministerul de Externe nu confirmase atunci această informație, precizând doar că a fost inițiată o anchetă de serviciu, iar dacă vor exista sancțiuni, atunci despre acestea se va anunța pe parcurs. Scandalul s-a iscat după ce, acum câteva zile, într-un microbuz cu plăcuțe diplomatice, la Vama Palanca, au fost depistate cutii cu anabolizante.

Ministerul de Externe a confirmat că autoturismul se afla într-o misiune de transmitere a poștei diplomatice. Mai târziu, șoferul acestuia a fost pus sub învinuire pentru tentativă de contrabandă, iar procurorii urmează să depună un demers de arest pentru 30 de zile. Luni, deputatul PAS, Lilian Carp, a cerut revocarea din funcție a ambasadorului nostru la Moscova, acuzându-l că sta în spatele schemei. Din spusele lui Carp, doar în acest an, microbuzul respectiv ar fi efectuat 17 curse Chișinău-Moscova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram