/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Victorie pentru TV8. CSJ a anulat amenda aplicată de către Consiliului Audiovizualului TV8-ului

09 decembrie 2020, ora 19:35

Încă un câștig de cauză pentru postul nostru de televiziune. Curtea Supremă de Justiție a admis recursul depus de avocatul TV8 și a anulat Decizia Consiliului Audiovizualului prin care a amendat postul nostru cu 10 mii de lei, la finele lunii noiembrie. Asta pentru că ar fi reflectat dezechilibrat subiecte cu caracter electoral. Potrivit apărătorului TV8, Consiliul nu avea competența de a aplica această amendă. Mai mult decât atât, nu au existat probe, care ar fi demonstrat faptul că TV8 a încălcat Codul Serviciilor Media. Președinta Consiliului Audiovizualului s-a abținut, deocamdată, de la comentarii.

VITALIE ENACHI, AVOCAT:Ieri, Curtea Supremă de Justiție a admis recursul depus de Media Alternativa și a anulat sancțiunea sub formă de 10 mii de lei, aplicată postului TV8.”

Potrivit avocatului, Consiliul Audiovizualului nu avea competența de a aplica sancțiunea respectivă, iar la emiterea deciziei contestate nu a luat în calcul dreptul la libertatea de exprimare, care este un drept primordial al furnizorului de servicii media.

VITALIE ENACHI, AVOCAT: „Au fost trei argumente de bază: primul – că nu este competentă. Lipsa de probatoriu – nu am admis încălcări ale serviciilor Media Audiovizuale. Și al treilea – motivarea. Toate deciziile CA reprezintă un șablon tipizat. Ei fac referire la procesul verbal al ședinței. Curtea a spus că nu este corect.”

De partea cealaltă, președinta Consiliului Audiovizualului a evitat să vină cu un comentariu, întrucât, spune ea, nu a recepționat, deocamdată, hotărârea motivată. Astfel, Consiliul va emite ulterior un comunicat de presă, a mai precizat Ala Ursu-Antoci. Am solicitat o reacție și de la fostul președinte al Consiliului, Dragoș Vicol, care se afla în funcție de președinte al Consiliului Audiovizualului în momentul aplicării amenzii date, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. Amintim că, pe data de 23 noiembrie, Consiliul Audiovizualului a amendat pe bandă rulantă mai multe posturi tv, inclusiv TV8, pentru faptul că, în opinia CA, nu ar fi reflectat echilibrat subiecte electorale. Mai mult, sancțiunea aplicată postului nostru tv viza și discursul lui Igor Dodon, candidat în campania electorală, difuzat de la marșul PSRM organizat înainte de turul II al alegerilor. Membrii Consiliul Audiovizualului au acuzat TV8 de faptul că, în acest mod, postul nostru de televiziune ar fi incitat la ură.

IGOR DODON, CANDIDAT INDEPENDENT, SUSȚINUT DE PSRM:Vedeți ce fac oponenții noștri!? Ei au călcat peste toate liniile roșii. Noi nu i-am atins până pe 1 noiembrie, nu i-am criticat și nici nu le-am pomenit numele. Ei s-au făcut obraznici. Până nu primesc peste bot, nu înțeleg. Pentru asta trebuie să fim duri.”

„S-au făcut mai multe afirmații, care nu au niciun fond probatoriu. Mai mult, acest atac s-a produs orchestrat, o să-mi permit un eufemism, în haită, a avut loc în cea mai joasă și obscenă speță și de un nivel incalificabil.”

CORNELIU MIHALACHE, MEMBRU CA:Ceea ce se întâmplă – asta nu e libertate de exprimare, e un fel de la nivel de mahala.”

DRAGOȘ VICOL, PREȘEDINTELE CA:Se insuflă o asemenea atitudine față de autoritățile statului. Față de membrii – vezi, Doamne să nu ne atingem de vaca sfântă și nici alte vaci sfinte din cireadă nu pot fi atinse”

Amintim că, săptămâna trecută, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol și-a dat demisia, dar rămâne a fi în continuare membru cu drept de vot. În locul lui, în calitate de președintă, a fost numită o ex-consilieră a socialiștilor, Ala Ursu Antoci.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram