/VIDEO/ Fermierii au ajuns cu tractoarele în PMAN și spun că nu vor renunța până când Guvernul nu le va oferi ajutor

09 decembrie 2020, ora 20:38

Zis și făcut. Fermierii au ajuns cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, așa cum au promis în ajun. După ce au protestat, timp de  două zile, la intrările în capitală, astăzi și-au adus tehnica în fața Executivului. Ei spun că nu vor renunța la protest, până când Guvernul nu le va oferi ajutorul pe care ei îl solicită. Pentru a ajunge în siguranță în Piața Marii Adunări Naționale, poliția a însoțit coloanele de tractoare.

O coloană de tractoare a pornit spre Piața Marii Adunări Naționale de la Gara de Sud. Între timp, altele veneau dinspre Porțile Orașului, apoi de la intrarea în capitală dinspre Strășeni și de pe Calea Orheiului. Ajunși la destinație, fermierii au fost ajutați de inspectorii de patrulare să-și parcheze tehnica.

În semn de protest față de acțiunile Guvernului, agricultorii au pus în funcțiune claxoanele și au început să tureze motoarele, pentru a se face auziți.

Însă nu toți au fost lăsați să vină în piață. Spre exemplu, cei care aveau tractoare cu defecțiuni tehnice au făcut cale întoarsă. Chiar și în aceste condiții, o parte bună din suprafața pieței centrale a orașului a fost ocupată de tractoare. Agricultorii spun că vor merge până în pânzele albe, ca să primească ajutorul cuvenit din partea statului.

“Сeea ce ne-au promis, să ne dea. La secetă, la a doua categorie și TVA să rămână la 8 procente nu la 12 și accizul la motorină pentru că cel mai mult, în Moldova, o folosesc agricultorii.”

“Cum se rezolvă întrebarea, ne ducem, că avem de lucru, dar bani nu avem. Ne-au promis, dar nimic. O să stăm până vom fi ascultați. Întâlnim și Anul Nou aici.”

Deși Primăria le-a autorizat protestul până pe data de 31 Decembrie, fermierii spun că nu pleacă din Piața Marii Adunări Naționale, înainte de a li se face dreptate.

VASILE MÎRZENCO, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI NAȚIONALE A FERMIERILOR: Noi, aici, așteptăm ca autoritățile să ia decizii care corespund intereselor agricultorilor și societății în ansamblu, pentru că măsurile de sprijin în agricultură sunt în interesul întregii societăți.”

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție în cadrul ședinței Guvernului.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: Vreau să fac un apel și să-l rog pe domnul viceprim-ministru, Serghei Pușcuța, pe domnul Ion Perju, în special, cumva faceți apel la rațiunea corsarului sur, care și-a adus flota de tractoare, acum, în PMAN. Aceste tractoare sunt cumpărate pe banii poporului, sunt cumpărate, în mare parte, din subvenții. Și cineva, în cel mai iresponsabil mod, își bate joc în primul rând de agricultori, de plugarii care au muncit tot anul. Acum îi folosește în scopuri politice. Spuneți-i acestui vicepreședinte de Parlament să vină cu amendamente și vom discuta. Să arate că îi pasă de acești agricultori, dar nu i-a adus aici în piață să-i sacrifice frigului și pandemiei.”

În replică vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că Chicu ar fi de vină că oamenii au ieșit în stradă.

ALEXANDRU SLUSARI, VICEPREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: “Domnul Chicu, dacă vrea să caute niște corsari care sunt de vină, atunci să privească în oglindă. Anume politica Guvernului Chicu, ignoranța intereselor fermierilor, minciuna a scos oamenii în stradă. Eu nu am nevoie de amendamentele lui Pușcuța, Perju, Chicu, Dodon și alții. Noi suntem deputați cinstiți și am depus amendamente.”

Fermierii au ieșit în stradă și au început să protesteze încă din vară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram