Lotul de 100 de mii de doze de vaccin antigripal, care a ajuns în țară, acum o zi, a fost distribuit deja prin instituțiile medico-sanitare din Capitală și din teritorii. Potrivit medicilor de familie, în acest an, din cauza pandemiei, numărul celor interesați de vaccin a crescut simțitor. Responsabilii de la clinicile de stat spun că, pentru a repartiza cât mai eficient aceste doze de vaccin, a fost întocmit un plan, așa ei au grijă să-i anunțe pe oamenii din grupurile de risc despre faptul că se pot imuniza. Cât despre doritorii de a se vaccina din afara grupurilor de risc, aceștia trebuie să apeleze la serviciile clinicilor private.

La Asociația medico-teritorială Buiucani, dis de dimineață, doritorii de a primi vaccinul antigripal au făcut coadă. Unii oameni, care au venit să se vaccineze, spun că deja practică asta de ani buni, pentru că, în acest fel, au un sistem imunitar mai puternic și răcesc mai rar. Alții însă își fac vaccinul pentru prima dată, în speranța că acesta îi va proteja și de infectarea Covid-19.

„Eu, în fiecare an, mă vaccinez pentru că mă protejez pe mine, familia mea. Toți noi ne vaccinăm în fiecare an că, totuși, vedeți câte boli, câte infecții și trebuie de protejat.”

„Acum ne aflăm în perioada de pandemie și în perioada de iarnă. Există riscul unor infecții virale, infecții acute și de aceea, este necesară această imunizare de gripa sezonieră. Anul acesta, mi-o propus medicul de familie. M-a informat despre beneficiile acestei vaccine și de aceea am venit.”

Asistentele medicale spun că, anul acesta, numărul doritorilor de a se vaccina a crescut considerabil, iar oamenii așteaptă de mai bine de o lună să se imunizeze.

BARBACAR SVETLANA, ASISTENTĂ MEDICALĂ: Astăzi, am avut peste 30 de persoane. Avem două tipuri de vaccin anul acesta. Avem un tip de vaccin, care este primit un lot din Rusia, care este pentru cei cu vârsta cuprinsă între 6 ani și 60 de ani și mai avem încă un tip de vaccin, care l-am primit, ieri, și am început a lucra cu vârsta de la 6 luni până la sfârșitul vieții. Sunt niște reacții generale, care pot să fie, poate un disconfort local, o roșeață locală și asta e tot.”

Responsabilii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică spun că dozele de vaccin au fost împărțite în toate clinicile din țară, iar imunizarea este în plină desfășurare.

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, ȘEFUL SECȚIEI SUPRAVEGHERE ȘI CONTROL AL INFECȚIEI, ANSP: Ultimul lot de 100 de mii de doze de vaccin a venit la sfârșitul săptămânii trecute. Această vaccinare este planificată și populația cunoaște că este vaccin în Republica Moldova. Deja și sistemul de sănătate cunoaște că este vaccin. O parte vin la medicul de familie, o parte din ei, care nu vin, sunt sunați de medicul de familie.”

În total, pentru sezonul gripal 2020-2021, în instituțiile medico-sanitare din republică, au fost distribuite 200 de mii de doze de vaccin pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere. De acestea pot beneficia bolnavii cronici, gravidele, copiii, inclusiv din orfelinate, bătrânii din aziluri, lucrătorii medicali, angajații structurilor de forță, instituțiilor de asistență socială și alte categorii de persoane, la recomandarea medicilor de familie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!