Orașul italian Veneția a fost din nou înghițit de ape. După ploile torențiale din ultimele zile și ninsorile abundente din nordul țării, sistemul de protecție împotriva inundațiilor nu s-a activat, așa că nivelul apelor atinge deja aproape un metru și jumătate. Toate magazinele și atracțiile turistice sunt închise, iar potrivit meteorologilor, situația s-ar putea agrava, dacă autoritățile locale nu vor lua măsuri urgente.

De ieri, locuitorii unuia dintre cele mai romantice orașe din Europa nu-și părăsesc casele fără cizme de cauciuc înalte sau măcar pachete lungi, îmbrăcate pe picioare. Majoritatea magazinelor din Veneția au fost inundate, așa că acum stau închise, iar sirenele de avertizare sunt pornite din oră în oră, întrucât pericolul inundațiilor nu scade. Orașul este pus sub cod portocaliu de alertă, iar președintele regiunii a declarat că valoarea pagubelor se ridică deja la aproximativ 500 de milioane de euro.

Pentru astfel de situații, Veneția are un sistem propriu de protecție împotriva inundațiilor, dar acesta nu s-a activat, întrucât apa a venit prea rapid, iar mecanismul are nevoie să fie pornită alerta cu cel puțin 48 de ore înainte. Mai mult, construcția acestuia nu ar fi finalizată.

„Este doar un început. Proiectul necesită mii de kilometri de țevi și sute de kilometri de rețele electrice, fiind un obiectiv foarte complex de mișcare a barierelor.”

Totuși, autoritățile locale au anunțat că fac tot posibilul pentru a-l porni chiar astăzi.

„În ultimii ani, nivelul apei a depășit de mai multe ori un metru în înălțime, așa că este într-adevăr o situație tensionată din punct de vedere al schimbării climei, fiind lovite, în acest weekend, mai multe regiuni din nordul Italiei.”

Pe parcursul zilei, autoritățile urmează să decidă, dacă vor închide școlile din zona Veneția-Giulia. Aceasta nu este, însă, unica regiune care a suferit, în ultimele zile, din cauza condițiilor meteorologice. La nordul țării, există risc ridicat al alunecărilor de teren și al avalanșelor de zăpadă, unde urmează să fie instituit cod roșu de alertă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!