Cu ocazia Zilei internaționale a drepturilor omului, organizațiile sindicale din întreaga lume reamintesc comunității internaționale că drepturile lucrătorilor sunt drepturi ale omului, însă, spre regret, aceste drepturi sunt încă încălcate și refuzate milioanelor de lucrători. Mai mult, pandemia a accentuat vulnerabilitățile în mai multe sectoare ale economiei și a sporit responsabilitatea angajatorilor să contribuie pentru ca locul de muncă să fie sigur. 

În legătură cu aceste provocări, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova reiterează necesitatea de a lupta împotriva oricărei forme de abuz, discriminare sau atentat la drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Dacă în fiecare an erau organizate evenimente la nivel mondial, în acest an, din cauza pandemiei, această zi este marcată într-un mod diferit. Organizației Națiunilor Unite (ONU) anunță că tema acestei zile în 2020 este „Recover Better – Stand Up for Human Rights”, „Recuperați-vă mai bine – Susțineți drepturile omului”.

Tema aleasă se referă la pandemia de coronavirus şi pune în evidenţă necesitatea de a reconstrui mai bine, asigurând că drepturile omului sunt esenţiale.

Potrivit ONU, Ziua de 10 decembrie este o oportunitate de a reafirma importanţa drepturilor omului în reconstruirea lumii pe care o dorim, necesitatea solidarităţii globale, precum şi a interconectării şi a umanităţii împărtăşite. Drepturile omului se află în centrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, întrucât în absenţa demnităţii umane nu se poate ajunge la o dezvoltare durabilă.

În fiecare an, pe data de 10 decembrie, în întreaga lume este marcată Ziua internaţională a drepturilor omului. La această dată, în 1948, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Documentul proclamă drepturile inalienabile pentru toţi oamenii – indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut. Principiile enunţate în cuprinsul Declaraţiei reprezintă un ideal comun al societăţilor democratice care promovează respectul pentru drepturile şi libertăţile omului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!