După ce a fost votată în prima lectură modificarea Codului Audiovizualului din Republica Moldova, Uniunea Europeană a venit cu o reacție, declarând că „acordă o atenție deosebită situației mass-media din Moldova și, în special, luptei împotriva dezinformării. Libertatea presei și pluralismul sunt elemente importante ale unei democrații și trebuie susținute”.

„Prin urmare, Uniunea Europeană se așteaptă ca orice modificare a Codului Audiovizualului să se bazeze pe consultări ample, într-un proces transparent, incluziv, care implică mass-media, societatea civilă și alte părți interesate relevante. De asemenea, trebuie luate în considerare cele mai bune practici internaționale și accesul cetățenilor la informații”, se arată într-un mesaj.

„Adoptarea rapidă a modificărilor Codului Audiovizualului nu ar indica faptul că vreunul dintre aceste principii a fost respectat. O astfel de schimbare directă ar putea lăsa Republica Moldova fără nicio protecție împotriva dezinformării și propagandei”, mai spus reprezentanții Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

Pe fundalul scandalului din legislativ și fără dezbateri, pe 3 decembrie curent proiectul a fost votat de deputații PSRM, ai Partidului Șor și ai platformei „Pentru Moldova”.

Și organizațiile neguvernamentale de media se arată îngrijorați în legătură cu adoptarea proiectului privind modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

„Proiectul nu este fundamentat și nu are o justificare factologică și legală, iar eventuala adoptare a acestuia ar însemna, de facto, renunțarea Republicii Moldova la angajamentele asumate prin ratificarea Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră de a contribui la realizarea obiectivului cultural comun prin rezervarea operelor europene a unei proporții majoritare de transmisiune”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de organizațiile de media.

Proiectul a fost înregistrat pe 23 noiembrie curent de deputații PSRM Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!