/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

UE, despre modificarea Codului Audiovizualului din Moldova: „Trebuie să se bazeze pe consultări ample și să fie un proces transparent” 

missing
10 decembrie 2020, ora 15:48

După ce a fost votată în prima lectură modificarea Codului Audiovizualului din Republica Moldova, Uniunea Europeană a venit cu o reacție, declarând că „acordă o atenție deosebită situației mass-media din Moldova și, în special, luptei împotriva dezinformării. Libertatea presei și pluralismul sunt elemente importante ale unei democrații și trebuie susținute”.

„Prin urmare, Uniunea Europeană se așteaptă ca orice modificare a Codului Audiovizualului să se bazeze pe consultări ample, într-un proces transparent, incluziv, care implică mass-media, societatea civilă și alte părți interesate relevante. De asemenea, trebuie luate în considerare cele mai bune practici internaționale și accesul cetățenilor la informații”, se arată într-un mesaj.

„Adoptarea rapidă a modificărilor Codului Audiovizualului nu ar indica faptul că vreunul dintre aceste principii a fost respectat. O astfel de schimbare directă ar putea lăsa Republica Moldova fără nicio protecție împotriva dezinformării și propagandei”, mai spus reprezentanții Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

Pe fundalul scandalului din legislativ și fără dezbateri, pe 3 decembrie curent proiectul a fost votat de deputații PSRM, ai Partidului Șor și ai platformei „Pentru Moldova”.

Și organizațiile neguvernamentale de media se arată îngrijorați în legătură cu adoptarea proiectului privind modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

„Proiectul nu este fundamentat și nu are o justificare factologică și legală, iar eventuala adoptare a acestuia ar însemna, de facto, renunțarea Republicii Moldova la angajamentele asumate prin ratificarea Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră de a contribui la realizarea obiectivului cultural comun prin rezervarea operelor europene a unei proporții majoritare de transmisiune”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de organizațiile de media.

Proiectul a fost înregistrat pe 23 noiembrie curent de deputații PSRM Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram