Utilizarea la moment a blocului curativ nr. 2 din cadrul Clinicii din Vorniceni a IMSP Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, nu este posibilă. Aceasta este concluzia prezentată în cadrul Raportului de expertiză tehnică preventivă, de către experții contractați de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a examina construcția și instalațiile inginerești.

Într-un comunicat de presă, ministerul spune că urmare a evaluării, s-a constatat că proiectul de rесоnstruсțiе а Blocului curativ nr. 2 din s. Vorniceni nu а fost verificat de Direcția Vеrifiсаrе și Expertizare а Рrоiесtеlоr de construcție și a fost elaborat fără expertiza tehnică a clădirii existente, cum prevedea caietul de sarcini. Panourile electrice, de automatizare și dirijare, sunt deteriorate din cauza umidității, ceea ce pune în pericol funcționarea sistemelor inginerești și a utilajului tehnologic menit să asigure funcționalitatea blocului clinic.

De asemenea, în elementele structurii de rezistență a construcțiilor existente au fost depistate semne de umezeală, deteriorarea finisajelor și căderea tencuielei pe suprafețele interioare ale pereților subsolului, urmare a pătrunderii apelor subterane (din cauza lipsei drenajului, care nu a fost executat conform proiectului).

În raport se menționează că, pentru asigurarea funcționalității blocului curativ nr. 2 a clinicii din satul Vorniceni este necesară întreprinderea următoarelor măsuri:

-Realizarea măsurilor de hidroizolare a încăperilor subsolului, unde sunt amplasate toate sistemele inginerești și automatizate;

-Verificarea și recepționarea pe scheme de bază a rețelelor de asigurare cu energie electrică, care la moment lucrează pe schemă temporară;

-Verificarea și punerea în funcțiune a sistemului antiincendiar;

-Punerea în funcțiune a sistemului automatizat a rețelelor de purificare a apei potabile, fiind necesară separarea sistemului de purificare doar la necesitățile de apă potabilă;

-Verificarea și punerea în funcțiune a ascensoarelor.

În scurt timp, experții vor definitiva expertiza tehnică și vor elabora proiectul de lucrări care necesită a fi realizate pentru punerea în funcțiune a blocului curativ nr. 2.

Ministerul precizează că, în cadrul proiectului Bugetului de Stat pentru anul 2021 a planificat suma estimată de 7 mil. lei pentru realizarea lucrărilor în cadrul acestui bloc.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!